minimalistiskt-badrumsskap-5

Gästinlägg; Vad jag rensat ut i badrumskåpet (och vad jag använder i stället)

Detta är ett gästinlägg av Sophia Schyman som driver populära bloggen Recovering Shopaholics.

Föga kunde jag ana när jag inledde mitt köpstoppsår att det skulle förändra hela min syn på vad jag vill äga och lägga mina pengar på. Självklart hoppades jag på nya, mer hållbara vanor, men det är en revolution i det lilla hur detta har förändrat hur jag ser på vad min konsumtion.

Ett ställe som jag gallrat noga är badrumsskåpet. Förr var det ett veritabelt slukhål för både pengar och produkter. Ny frisyr, ny stylingprodukt och nytt schampo för att tvätta rent. Och nytt balsam och inpackning på det. Badrumsskåpet fullkomligt dignade av halvfulla förpackningar som skulle råda bot på mitt omåttligt trista trassel till hår och glåmiga hy. I januari förra året var mitt hår, trots alla dyra produkter, i så dåligt skick att det inte gick att dra en kam igenom det. Fick klippa bort tovor med hushållssaxen. Urled på alltsammans gick jag till frisören och bad honom klippa av rasket. Och så gick jag från page till kortklippt, för tredje gången i mitt liv.

Synd att jag inte visste vad jag skulle komma att veta bara två månader senare. Att det var schampot som gjorde håret till ett torrt, livlöst trassel och att alla de andra produkterna varken gjorde från eller till annat än för stunden.

Hårprodukter

Jag har inte tvättat mitt hår med schampo sedan i mars förra året. Och det har aldrig varit friskare eller tjockare. Eftersom jag låter spara ut det igen är frisyren inte så mycket att hurra för, men kvaliteten går inte att klaga på.

I stället för schampo använder jag balsam eller Aleppotvål. Om jag kör med Allepotvål följer jag upp med en surskölj på äppelcidervinäger. Mitt balsam kommer från matbutiken och kostar typ 60 spänn. Tack vare att jag slutade med schampo kunde jag också sluta med hårinpackningar, serum, e-vitaminsprejer, hårsprejer och regelbundna klippningar. Har klippt håret en gång på ett år och har fortfarande inte en kluven hårtopp. Aleppotvål är en helt ekologisk tvål som består av lagerbärsolja och olivolja. Sursköljen är typ två matskedar äppelvidervinäger i några deciliter vatten som jag häller i håret och låter verka i någon minut. Klart.

Ansiktsprodukter

Jag har växelvis toppenhy och växelvis riktigt risig hy. Tidigare trodde jag att det berodde på matvanor och hudvårdsrutiner, men efter att ha genomfört en helt egen liten empirisk studie visade sig detta antagande vara helt grundlöst. (När jag var gravid med min dotter åt jag skräp varje dag och lade knappast tid på spabehandlingar, trots detta har jag aldrig haft så bra hy.) Det beror till största delen på arv och hormoner. I alla fall har jag slutat köpa dyra ansiktsprodukter och ersatt dem med mandelolja (finns på apoteket för en femtiolapp,) och några få produkter från The Ordinary. Namnet utlovar inte mycket och förpackningsfanatikern får se sig om efter annat för sitt lystmäte. Men innehållet! Fritt från allsköns otäckt och funkar toppen. Jag har fuktkrämen och C-vitaminen, ingen av dem kostar ens en hundralapp.

Naglarna

I mitt kylskåp trängdes i huvudsak två kategorier av varor; min mans såser och mina nagellack. Inte bara min man tröttnade på att kylskåpsdörren var belamrad med nagellack i regnbågens alla färger. Jag var nästan alltid trött på dem själv, och resultatet blev nästan alltid att jag köpte ett nytt, i en ny färg som jag snart tröttnade på. Förra våren rensade jag ut alla nagellack. Hela samlingen. Fick återvinna dem i deponin på återvinningsstationen (de innehåller så mycket kemikalier att de inte får slängas någon annanstans). Sedan köpte jag ett enda ekologiskt nagellack från Little Ondine, som dessutom tas bort utan aceton. Eftersom jag är i ett skede i livet då jag inte prioriterar nagelvård särskilt högt ansåg jag mig inte ha plats för femtio nagellack.

Nagellacket stryker jag på närhelst jag vill känna mig extra fin. Den vinröda färgen gör sig till både vardag och fest.

Tack för titten in i mitt luftiga badrumsskåp. Har du också rensat i badrumsskåpet och upptäckt att du klarar dig toppen med mindre?

Stor kram

Sophia

20

Detta inlägg har en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny