forvaring-kladskap

Mycket förvaring är silver, rätt förvaring är guld

Detta är ett gästinlägg av Sophia Schyman som driver populära bloggen Recovering Shopaholics.

Hej!

Detta är mitt allra sista gästinlägg för Lovely Life. Jag ämnar att avsluta på temat konsumtion, och denna gång tänkte jag att vi skulle prata förvaring och organisering i garderoben.

De allra flesta sätter nog ett likhetstecken mellan mycket förvaring och god förvaring. För mig är det två helt skiljda saker. God förvaring är nämligen precis lite mindre förvaring än vad en kan tyckas behöva vid första anblick. De allra flesta anpassar nämligen antalet prylar och kläder efter vad de kan förvara, och inte tvärtom. I stället borde vi såklart bara förvara sådant vi verkligen använder, och låta resten komma till användning av någon annan.

Vika som proffsen

Nog om förvaringsfilosofi och till det praktiska.

Det finns organiseringsprofeter, och så finns det gudar. KonMari tillhör den senare kategorin. Jag läste hennes bok ”The Lifechanging Magic of Tidying Up” för två år sedan, och har sedan dess haft ordning i min garderob. Utan återfall.

Hennes metod går ut på ”file them, don’t pile them”. Alltså att man katalogiserar kläderna, och inte viker dem ovanpå varandra. När man lägger dem bredvid varandra har man alltid en helikoptervy över vad som finns i lådan, och undviker på så vis kaosets moder; rotandet.

Såhär ser det exempel ut i min dotters klädskåp:

Fyra lådor med t-shirts, byxor, tröjor och långärmade t-shirts. Ur bild finns lådan med underkläder. Inga högar så långt ögat når.

Inuti lådorna ser det ut såhär:

Hur viker jag då kläder som KonMari?

Min kompis Annika gjorde en liten video om detta och jag visade hur jag gör.

Sammanfattningsvis går det ut på att vika kläderna till små paket som kan stå upp av egen kraft. Exakt hur man kommer det spelar faktiskt mindre roll! Ett extra vik hit eller ett extra vik dit är inte avgörande, hitta metoden som funkar på dina plagg.

Klänningar, blusar m.m

Min filosofi är att vika så mycket som möjligt för det är absolut mest platsekonomiskt. Men klänningar, blusar, skjortor, sidenplagg, läder-och ullkjolar hänger jag. Det gäller att tänka på plaggets väl och ve i första hand. Alla ullkoftor, t-shirtar och jersey/trikåplagg viker jag, men allt ömtåligt hänger jag på galge.

Svårare än så kommer jag inte att göra den ädla konsten att organisera och förvara kläder.

Om du vill veta mer har jag en hel kategori för detta på min blogg Recovering Shopaholics. Sök på KonMari eller förvaring för att hitta mer inspiration. Annars vore det kul om du hängde med över till mig ändå. I skrivandes stund håller vi på att renovera ovanvåningen med nya tapeter, nytt innertak i pärlspont, sovalkov – och en egenpåhittad och förhoppningsvis fiffig förvaringslösning. Och så är jag ju gravid med mitt andra barn, bara en sån sak.

Tack, tack, tack Mia och Linda för att ni lånade mig ett tillfälogt hörn av det pråliga, alldeles unika och inspirerande rum som är Lovely Life.

Stor kram

Sophia

 

8

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Så bra tips! Tack för alla inspirerande inlägg!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny