plathuset_gotland_loppis_fynd_sommar_spets_gardin2

Ta vara på det du har

Den här veckan är det miljövänliga veckan hos Naturskyddsföreningen och på uppmuntran från bästa Mia Anderberg här på Lovely Life så tänkte jag skriva ett inlägg med mina tankar kring ämnet. Jag hoppas att det redan är en röd tråd som synts genom bloggen att vi försöker leva nära naturen, tänka på miljön och ta vara på det vi har (som bland annat återbruk i hemmet, inte slänga någon mat samt att till viss del odla själva). Det är fortfarande en resa och vi lär oss hela tiden, men vi har iallafall kommit en bit på vägen – för livet såg inte alltid ut så som det gör nu. För lite mer än två år sedan så bodde vi i Stockholm och jag arbetade som designer på ett stort modeföretag, tempot i livet var ett helt annat än det vi lever idag. För oss har de stora möjligheterna kommit i och med flytten till Gotland: närheten till naturen, andra arbeten och en allmänt långsammare livsstil.

Plötsligt kommer idéerna, orken och tiden på ett annat sätt till att tänka ett varv till. Jag inbillar mig iallafall för egen del att jag konsumerade mer när livet gick i en snabbare takt. För det tar tid och kraft att tänka till och är inte helt lätt med ett stressigt arbete i kombination med familjeliv. Idag har jag tid att gå på loppisar och leta begagnade barnkläder, möbler och husgeråd. Tid att bygga om och måla om möbler. Tid att koka sylt och plocka svamp. Med all respekt så ser ju inte allas liv och möjligheter likadana ut, men jag hoppas att med min blogg kunna inspirera till lite nya tankar och idéer och kanske rent av en annan livsstil. Säkert finns det fler där ute som drömmer om att göra en liknande livsstilsförändring.

Men det tog sin tid och vi letade hus i många år innan vi hittade något vi hade råd med, eftersom vi redan hade ett boende i Stockholm så beviljades vi inget större lån. Men skam den som ger sig! Man får kanske sänka kraven längs vägen, slopa drömmen om ett kalkstenshus eller trähus med snickarglädje – och till slut kanske man landar i ett plåthus : ) Men det kan vara drömmen på sitt sätt det också. Om man sedan ger det lite tid, ser det som ett livsprojekt så kan det bli riktigt fint det med! Jag har alltid tänkt att jag vill ha ett vackert hem, men att jag alltid i första hand ska försöka återbruka och köpa begagnat. Det finns en sån otrolig mängd prylar där ute i omlopp som redan är producerade och redo att användas igen! Bättre både för miljön och för plånboken, så idag lyfter jag några gamla inlägg och bilder i just den andan:

Vi försöker att inte renovera för renoverandets skull, utan först när ett behov uppstår. Visst vore det frestande att ta bort plåtfasaden och få fram ett trähus, byta 70-tals fönster till spröjsade fönster, göra om plåttaket till ett tegeltak – men det känns inte försvarbart när det inte är fel på något av det. Varken när det gäller miljön, orken eller tiden och de faktorerna går ju faktiskt gärna hand i hand. Så med små knep har vi istället försökt att ta bort fokus från det som initialt kanske inte är så vackert. Som att plantera en pipranka som sinom tid kommer att dölja delar av fasaden och att bara byta foder kring fönstren inomhus (det blev ett rejält lyft!) istället för att byta ut hela rasket. Det tar sin tid både komma på idéerna och att genomföra det med en liten budget – men vårt hem är vårt livsprojekt och vi skyndar långsamt. För något annat som också ingår i vårt “hållbarhetstänk” är att värna om varandra och tiden tillsammans, att komma ihåg att leva också – så en skön dag på stranden eller en tur i skogen går före renovering!

Jag har tidigare skrivit om vårt kök som inte var så praktiskt eller planerat efter våra behov. Så för att kunna leva och bo en hel familj i huset så behövde köket blir större och samtidigt försökte vi att återanvända så mycket som möjligt. Inlägget i sin helhet hittar du här.

Det finns inte heller många nyproducerade möbler i vårt hem – soffan, matbordet, matstolarna, hatthyllan, barnsängen ja allt är begagnat. Även om vi önskar något nyare från till exempel Ikea så letar vi i första hand efter samma produkt fast begagnad på tex. Blocket. Ytterligare ett litet tips – till och med de senaste tapeterna dyker titt som tätt upp på Blocket och Tradera för att någon köpt för mycket, men till en betydligt mindre peng. Här kommer hur som helst ett exempel på hur man kan uppdatera ett trött skåp med lite färg och nya ben och kökspallarna som kläddes med skinn från en gammal jacka.

En hel del loppis blir det också här på bloggen, det skriver jag om här och här bland annat. Jag har till exempel köpt de allra flesta av mina gravidkläder begagnat och även allt till stundande bebis – antingen på loppis, av bekanta eller genom köp-och säljgrupper. Fina grejer! Den möjligheten är nog lite bättre i en mindre stad än i storstäderna, där det tenderar att vara lite mer urplockat. Men en efterlysning på Facebook, hos bekanta eller genom köp-och sälj eller på Tradera så finns ju ändå goda möjligheter att hitta det man letar efter. Det är faktiskt helt otroligt vad släktingar och vänner och människor i största allmänhet är benägna att skänka saker, bara för att de har för mycket!

Webben är ju också helt otrolig när det kommer till inspiration, bara igår byggde vi om ett gammalt skötbord och anpassade det till badkaret efter att jag hittat det här inlägget. Just nu håller jag på att göra om en lampa som ska passa i fönstret i hallen efter att vi gjort om, jag hoppas att den är klar på fredag så jag kan visa den då. Under tiden så tar jag gärna del av dina tankar och bästa tips kring ämnet, hur tar du vara på det du har? Lämna en kommentar här nedan så blir jag jätteglad!

Några inspirerade länkar på vägen:
Hemma-hacks hos Naturskyddsföreningen
Tvättnötter och eget sköljmedel hos Hosted by Nature
Självhushållning i Staden hos Spenat i Stan
Egen deo och mycket annat hos Organic Makers
Hållbara tankar hos Emma Sundh/emmasvintage.se
Städa naturligt hos Naturskyddsföreningen

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

11
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Linda

    Vilket enligt och inspirerande inlägg! Jag försöker ta tillvara på det jag redan har, genom att reparera, laga o.s.v. om jag behöver något nytt försöker jag i första hand hitta det begagnat via blocket, tradera, loppis eller auktion. Måste jag köpa nyproducerat försöker jag tänka på hur det är producerat, att det ska vara hållbart ur alla perspektiv, d.v.s med tanke på miljö, ekonomi, arbetsförhållanden. Mat försöker jag odla mycket själv och ta tillvara på, köper närproducerat och ekologiskt. Flyger sällan, tar tåg i den mån jag kan.

    1. Plåthuset

      Hej och tusen tack för din fina kommentar! Så glädjande att vi är fler som lever på liknande sätt 🙂 Det känns så himla fint tycker jag att lappa, laga, fixa och trixa – som så många generationer gjort innan oss också. Heja dig och heja oss som kämpar för hållbarhet och miljön! Önskar dig allt gott <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.