Färger_varma

Trendrapport 2019 – Del 1

Efter att ha smugit igång året med mässbesök och pressfrukostande är det hög tid att summera alla intryck. Tillsammans med min briljanta frilanskollega Jenny Martinsson aka Hemtrender kommer vi publicera två trendrapporter i delar två på våra respektive bloggar. Vi sparkar igång med att som ödmjukast rada upp vilka livsstils- och inredningstrender vi kommer vi få bekanta oss med under 2019.

Ska man tro sveriges trendguru Stefan Nilsson och många med honom så är 2019 året vi maxar hållbarhetskvoten i våra liv tills det sitter i ryggraden. Nu är det på allvar. Tänk alltid andra hand i första hand och mer trendsäker än så blir du inte. Men utmaningen är att inte göra det för ängsligt.

Färgerna som toppar våra färgkartor 2019

Rosa i alla dess nyanser är färgen som fortsatt kommer bli flitigt nyttjad och den klara korallfärgen blir en nygammal accentfärgsbekantskap. Om de senaste åren har varit alla nyanser av grått så är det de naturnära beigea nyanserna som toppar våra färgkartor i år och för den vågade väntar bruna väggar. Sammanfattningsvis – flertalet av de varma färgerna, gärna i kombination som ger en flirt med 70-talet.

Foto: &tradition, Jotun, Jotun, Linum och Fleurmaison

En 80-talsstjärna som bubblar upp är lila, gärna syrenlila. Även gult används flitigt som accent både ljusgult som här i Teklas bäddtextilier men också riktigt starkt lysande gul i möbler. Vi ser också helt nya kombinationer som vi aldrig (!) skådat som gult och blått. 

Foto: Tekla, Tekla, Tine K, HAY, Vanessa Bruno

Vi ser också rött som accentfärg, anar vi en fling med Asien-trender som tågar in? Ett samlingsnamn på dessa toner som gärna matchas med mörklila är de bäriga tonerna.

Foto: &tradition, Matthew Williams och houseminds.com

Återvunna material att vårda omsorgsfullt

Det återvunna materialet tar på riktigt fart i år. Plastiga produkter innehåller nu återvunnen plast, kläder av bomull innehåller återvunnen bomull o.s.v.

Vi satsar på material som åldras vackert, som vi känner att det är värt att vårda omsorgsfullt. Det är verkligen ett tecken i tiden att byggnadsvårdaren Erika Åberg blev utsedd till årets inspiratör av Elle Decoration. Det känns kristallklart att uppmuntra till att se möjligheter istället för tragedi i det som är gammalt.

Rotting fortsätter vara stort. Bambu likaså, även det en flirt med Asien-trenden. Svenskt trä ska också nämnas, ljust trä eller mörkbetsat, viktigt att träden inte odlats på långt håll och skövlat regnskog.

När det kommer till metaller så är högblankt stål mest trendigt om en ska tro rapporteringarna. Mässing syns ännu i butikerna i mängder men tro oss, till hösten kommer stål och rostfritt ha tagit över både hjärtan och butikshyllor.

Foto: Tine K, &tradition, Tine K

Och så vill vi leva och ge rum för det immateriella

Vi fortsätter att problematisera västvärldens konsumtionshets och slit och släng. Att köpa något nytt är extrem lyx. Nu vill vi vårda ömt. Allt från det materiella till vår tid. 2019 kan du knappast göra något trendigare än att gå på drejkurs eller sjunga i kör. Koppla ner och koppla av och koncentrera dig på en organisk lerklump eller annan icke-digital aktivitet. Mer om det i del två av vår Trendrapport.

Susa nu in till Jennys blogg där du kan läsa mer om vilka mönster, möbler och inredningsdetaljer vi vill ha i år.

26
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny