Rosersbergs slott 1

Det ska vara kungligt att leva, annars kan det kvitta

Inlägg i samarbete med Countryside Hotels

Vid lunch igår kom min allra bästa frilanskollega Jenny och hämtade upp mig med bilen. Koordinaterna ställdes in på Rosersbergs Slottshotell som ligger 30 minuter från centrala Stockholm. Hotellet ingår i hotellkedjan Countryside Hotels som erbjuder ett pärlband av hotell- och konferensupplevelser på anrika slott, charmiga värdshus, designhotell och pampiga herrgårdar runt om i Sverige.

Väl på plats fick vi den sötaste av picknickkorgar fylld med champagne, ost, kex, korv, nötter och chips med oss ut i slottsparken. Och vilken park sen! Om mitt förra blogginlägg fick titeln Med ögon känsliga för grönt så vet i fåglarna vad man skulle använda för passande uttryck för denna park. Det var som att vandra runt i en svensk midsommarnattssaga omgiven av smörblommor, gullvivor, förgätmigej, syren och midsommarblomster.

Vi slog oss ned på en bänk på den enorma gräsmattan framför slottet. Det syns inte på bilden men där bakom träden finns en anonym liten badplats. Vi satt där på bänken ett par timmar tills det började regna.

Väl på rummet kunde vi konstatera att det var som klippt och skuret för me, myself and I. Ni som följt mig ett tag vet att jag är mer än svag för tapeter och blommigt.

Jag fullkomligt älskar att sänggaveln matchade tapeten. Genidrag!

Världens finaste Jenny, tänk att vi har känt varandra på dagen exakt ett år! Makalöst tacksam man ska vara över detta forum ändå.

Och bäst beskrivande ord för frukosten? Utsökt.

Vad jag har på slottets historia? Namnet härstammar från ätten Tre Rosor och började byggas 1634. 1757 tog Svenska Staten över godset och blev därmed ett kungligt slott. 1810 blev det klart att Karl XIV Johan Bernadotte blir kronprins av Sverige och efter hans död ärvde Kung Karl XIV Johan slottet, som kom att använda det flitigt. Efter det att han och hans frus bortgång 1860 är slottet obebott. Paradvåningen som de bodde i står näst intill orörd från den här tiden än idag. Rosersbergs slott och kungsgård ägs än idag av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Kungliga Hovstaterna driver slottets huvudbyggnad som museum och i flyglar och andra byggnader bedrivs hotell och konferensverksamhet.

Rosersbergs slott är unikt i sitt slag. Det är nämligen det enda kungliga slott i Sverige som man kan övernatta på som privatperson.

Ska ni ut på vägarna i sommar och känner för att addera alldeles extra till er resa så tycker jag att ni ska kolla in Countryside Break. Med koden CSH_WDMD får ni 15% rabatt på övernattning med frukost och trerätters middag. Koden gäller året ut. Mer info om erbjudandet hittar ni här.

24
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. What Decorates My Day

   Hej Astrid! Det var det lilla 🙂 Kramar från Emma

 1. Kajsa

  Ser riktigt fint ut! Tack för tips! Men jag fattar inte riktigt det där med att det skulle vara det enda slott man kan övernatta på som privatperson? Jag har tidigare bott över på Bjertorps slottt, Örenäs slott, kronovalls vinstlott och Rånäs slott? Slottshotell är ju en ganska vanlig destination för konferenser etc?

  1. What Decorates My Day

   Hej Kajsa och tack för din uppmärksamhet! Det ska givetvis stå k u n g l i g a slott. Kramar från Emma

 2. Linda & Louise

  Herregud så mysigt! AVIS är bara förnamnet på vad vi är här:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.