Idag har de bakats semlor, finns väl knappast något smarrigare om man frågar mig. Bara bullarna i sig är ju barnsligt goda med bara smör om man så vill.
Så medan snön yrde och vi badade av ett totalt mörker så slängde Jasmina och jag ihop världens godaste fika. Jag brukar alltid baka efter Leilas recept och de kommer här:
1 SATS VETEDEG
- 1 msk kardemummakärnor
- 3dl mjölk
- 50 färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
FYLLNING
- 400 g mandelmassa
- 1 skvätt mjölk
- 8dl vispgrädde
- Ägg till pensling
- Florsocker
HEMGJORD MANDELMASSA, 1/2 KG
- 250 g sötmandel
- 2 1/2 dl strösocker
1 SATS VETEDEG
- Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
HEMGJORD MANDELMASSA
- Skålla och skala mandeln.
- Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
- Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.
SEMLOR
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker
Detta inlägg har en kommentar
Mm så gott och underbara bilder! 🙂