Här står den, min nya favoritkompis i köket! För andra dagen i rad gör jag egen pasta, så himla roligt och jag som trodde det skulle vara som dömt att misslyckas blev så stolt när det gick så bra så nu tänkte jag dela med mig av ett pastarecept. Pastamaskinen kommer från Vinga Home för den som undrar.
- 5 dl durumvete
- 1 tsk salt
- 3 ägg
- 2 msk olivolja
- 1-2 msk vatten
- Forma en mjölhög på arbetsbänken. Gör en liten grop i mitten ungefär som en vulkan – och tillsätt ägg och salt.
- Knåda degen ordentligt. Tillsätt olivoljan. När degen inte längre är lös, gör en boll av den och tryck ut den med handflatan, vik över degkanten och tryck igen.
- Vik och tryck ner degen i cirka 5-10 minuter. Om du ska använda en pastamaskin för att kavla ut degen räcker det generellt med 5-6 minuters knådning.
- Degen är färdig när den är elastisk, mjuk och inte fastnar på händerna.
- Om den upplevs för torr så tillsätt lite vatten, börja med cirka 1 msk. Om den känns för blöt, pudra lite mjöl över och arbeta ihop den till en boll. För torr är den om det finns mjöl kvar runt degen som den inte klarar av att absorbera.
- När degen är klar, rulla den till en boll och låt den vila i en täckt bunke i kylskåpet 30 minuter. Sen är det dags att kavla ut degen.
- Om man inte har en pastamaskin är det fortfarande enkelt att göra pasta.
- Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk.
- Kavla en lång och tunn och stoppa sen in degen i pastamaskinen.
- Pastamaskinens fördel är att det är enklare att få pastadegen riktigt tunn och det går lite fortare att göra den.
Lycka till med pastan!
Detta inlägg har en kommentar
Egen pasta är så himla gott! Jag har bara testat utan maskin (vilket jo onekligen är lite mer besvärligt) så kan verkligen förstå att det måste vara kul att ha en riktig pastamaskin att göra det på.