I betalt samarbete med Land
Att kunna hämta frukt, kryddor och grönsaker direkt från den egna köksträdgården har varit en dröm så länge jag kan minnas och nu har drömmen blivit sann. Ni som följer mig på Instagram ( @frokenturkos ) har under den senaste veckan kunnat följa mig i mitt senaste trädgårdsprojekt – nämligen att anlägga en köksträdgård. Nu tänkte jag berätta lite mer hur vi gick till väga och ge lite tips.
Solig plats
En enkel skiss
Vi började med att mäta upp hur stor köksträdgården skulle vara och markerade den med snöre. Lekstugan fick byta hem. Storleken på köksträdgården bestämdes efter hur vi lätt skulle kunna komma runt med skottkärran runt om, för den är min följeslagare när jag arbetar i övriga trädgården. Jag ville också att vårt gamla äppleträd skulle få plats och stå i hörnet av köksträdgården så vi skulle få lite naturlig skugga där under.
Gräva eller inte
Tanken var att först gräva bort gräset för hand….men jag fick ändra mig snabbt efter att jag insåg att det kommer ta 100 år och ett ryggskott att gräva bort över 50 kvm jord och gräs. Vi hyrde en liten jordfräs som skulle luckra upp översta lagret med gräs så det skulle vara lättare att få bort resten. Men tyvärr var det supertorrt i marken och funkade mindre bra.
Markduk
Vi gav upp och la istället en markduk rakt på gräset, varför gjorde vi inte det här med en gång. Men skönt när man väl bestämt sig och vi kunde sätta igång ordentligt. Det var utmanande att arbeta i gassande sol och 27 graders värme men tack vare min man Mats så gick det undan.
Makadam
Sen la vi på ett lager med makadam/stenkross på markduken och plattade till ojämnheter med en ”padda”även kallad vält.
Odlingslådor
Efter paddningen monterade jag odlingslådorna vilket var enkelt och gick väldigt snabbt utan ens att jag behövde några verktyg. Modellen heter ”Classic” och är från Land, jag har 3 st lådor som har måtten 120 x 240 cm och 1 st låda som är 160 x 120 cm , sen har jag staplat en låda över varje så det blir dubbel höjd. Odlingslådorna kommer rosta vackert med tiden och är också underhållsfria och giftfria.
Grus
Sen på med ca 2 ton gårdsingel som vi krattade ut mellan lådorna. En hel del jobb men så mycket värt eftersom det blev ett riktigt fint resultat.
Rostig rabattkant
Vi bankade ner en rostig rabattkant också, kanske skulle ha börjat med den men det gick bra så här också.
Kastanjestaket
Sen var det dags för kastanjestaketet men det kommer jag berätta mer om i ett lite mer utförligt inlägg.
Bra jord
Först klippte jag till en isoleringsmatta till alla lådorna, som jag satte längs med sidorna. Det här är bra för att skydda mot hetta, torka och även kyla. Sist men inte minst så fick alla lådorna enorma mängder med bra grönsaksjord. Bra jord ger bra skörd, och en bra jord för grönsaker ska vara mull- och näringsrik, samt vara porös så att rötterna lätt kan utvecklas och hålla en jämn fuktighet.
Dags att plantera
Nu till det roliga! Planterade ut alla förodlade grönsaker och frukter så som majs, paprikor, blomkål, sallat, kryddor och olika meloner. Sen direktsådde jag morötter, rädisor, röd basilika och rödbetor.
Känslan att hämta mat direkt från landet till köket är obeskrivligt härlig. Så ta fram plantor och frön, sätt spaden i jorden och börja planera för din egen närodling!
De fina odlingslådorna hittar du hos Land
Lycka till, kram Leonor