Hur gulliga är inte de här små bröden som är formade som pumpor. Perfekta till Halloweenfirandet eller helgfrukosten!
Ingredienser
– 100 g smör | |
– 5 dl mjölk | |
– 50 g jäst | |
– 2 msk strösocker | |
– 1 ägg | |
– 1 tsk salt | |
– 13 dl vetemjöl special | |
Pensling | |
---|---|
– 1 ägg | |
Gör så här
1. | Smält smöret. Häll på mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Lös jästen i degvätskan. |
2. | Tillsätt socker, ägg, salt och mjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i bakmaskin. Låt jäsa under duk i ca 40 min. |
3. | Forma degen till två längder. Skär i ca 20 bitar. Rulla till runda bullar och klipp sedan av en bit steksnöre (prova dig fram hur mycket som går åt till en fralla) Placera en rund brödbit i mitten på snöret och ta bägge ändarna mot varandra, vrid snöret och vänd på bullen, gör likadant där och sist knyter du försiktigt ihop snöret på toppen. Tänk på att bollarna jäser, så knyt inte allt för hårt. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa under duk ca 30 min. |
4. | Sätt ugnen på 225 grader. |
5. | Pensla med lätt uppvispat ägg |
6. | Grädda i mitten av ugnen ca 7-9 min. |
Låt svalna på galler under duk. Lossa försiktigt på snöret och klipp under och över och dra försiktigt loss dom. Garnera med liten stjälk, ex en tomatstjälk eller små grenar från trädgården.
Ha en härlig helg, kram Leonor