ljuskorna_spring

En vårklädd ljuskrona i växthuset

Hej på er!

Det är så konstiga tider just nu. Det känns som om vi klivit rak in i en film och allt bara egentligen är en dröm, men sen vaknar man och inser att så inte är fallet. Så himla märkligt, helt enkelt! Nu gäller det att fokusera på saker som får en att må bra. Som en vårklädd ljuskrona tex.

Min vardag har inte förändrats särskilt mycket, än i alla fall. Men det är lite med en klump i halsgropen jag blickar mot kommande påskvecka. Det som vanligtvis brukar vara butikens startskott inför sommaren.

Nåväl, påsken blir vad den blir. Jag försöker skingra tankarna genom att njuta av att våren är på ingång. Jag ägnar dagarna åt att plantera om små rosenskära, tomat, blomstermorot och blåklint m.m. Tillsammans med dahliorna har de nu fått flyttat ut i växthuset. Nu måste jag bara komma ihåg att dra igång värmefläkten där inne om natten, så att allt inte går hädan av frosten. Det vore ju hemskt synd!

Vårklädd ljuskrona

Ljuskronan gav jag ett vårigt uteseende  i form av några taggiga kvistar som hade fått små, söta gröna knoppar och några videungskvistar. Den blev spretig och fin, precis som jag gillar det. Jag tycker att lite grönt är svar på det mesta faktiskt. Det gör allt lite finare. Jag har klippt till några kvistar och lindat dem här och där med lite ståltråd runt ljuskronan så att de sitter där jag vill. Det kan vara det enklaste pysslet någonsin. Eftersom kvistarna hade taggar och små grenar här och där så kunde de lätt kilas in i varandra och jag behövde inte alls använda särskilt mycket ståltråd för att fästa dem. 

Att odla är något som inte påverkas av världen utanför. Och det är precis vad jag mår bra av, allra helst när världen utanför är upp och ner precis som nu. Jag är så tacksam för att det just är i år vi har fått upp vårat växthus. Att sitta där ute med en kopp te och kika på sådderna ger mig sådan lugn och hopp. Just det som känns så väldigt välbehövligt just nu.

Just nu dagdrömmer jag om ljumma sommarkvällar utanför växthuset och ser framför mig hur vi fått upp en rosenbåge in till grusplätten vid växthuset. Där vill jag sätta en klätterros på ena sidan och luktärt från andra. Tänk så vackert att låta de båda mötas på mitten!

Så snart jag får tid skall vindruvsrankan planteras i krukan här i hörnet. Det är en dröm jag haft i många år, att få plocka söta vindruvor direkt ifrån en slingrande vindruvsranka.

I lördags var jag och familjen en sväng i Visby innan vi for på kalas och där köpte vi oss en vindruvsranka. Nu fantiserar vi vilt om att plocka vindruvor från växthusets tak när vi sitter runt matbordet där inne. Det är något visst med växter som klättrar och slingrar sig. Luktärt, klätterros, vippjasmin, svartöga och klematis. Bara för att nämna några av mina klättrande favoriter.

Här på mina hyllor samsas dahlior, rosenskäror, blåklint och vallmo mfl.

Smarta hyllor

Det börjar bli fullt bland odlingen både inomhus och i växthuset. Jag har mina odlingar på ikeas “HYLLIS”-hyllor i zink. Jag vänder hyllorna upp och ner eftersom de har en kant som gör att jag slipper att ha brickor och fat under mina krukor. Jag vattnar direkt på hyllplanet! Det funkar perfekt, jag gjorde samma sak ifjol.

Dagen igår spenderades härute. Vi hade ett fantastiskt väder! Jag bakade en knäckig äppelpaj till fikat som vi åt i växthuset. Där var det så varmt att vi fick kasta av oss tjocktröjorna och ha dörren öppen. Bilderna fick jag fota i skymning eftersom solen lyste så starkt precis hela dagen. Ljuvliga vår!

Min allra vårigaste duk ligger på! Hur vacker är inte denna? Det är en gammal, handbroderad duk jag fått av min mormor och den gjorde sig bra på bordet ute i växthuset.

 

Idag har vi en helt tom dag, vilket känns så skönt! Jag tänker att jag skall fortsätta med omskolning av sådderna, låta barnen får klä påskriset jag hämtade hem igår och förhoppningsvis så hinner vi med något påskpyssel också. Lilly och jag målade påskägg häromkvällen och klistrade fast utklippta tapetblommor på dem, med inspiration av fantastiska Malin (@poppyloveyou) Kanske fortsätter vi med det. Och så borde jag verkligen måla färdigt väggarna i köket. Men det känns mindre lockande när solen lyser ute…

Hoppas ni får en härlig, solig måndag var ni än befinner er 💚

4

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.