Nu är det nedräkning på riktigt till midsommar! Tack vare några fotojobb så fick jag redan härom veckan möjlighet att duka upp till midsommar två gånger bakom växthuset och jag tänkte därför passa på att ge er mina bästa tips på att få ihop en fin midsommardukning. Jag är inte den som gillar att laga maten överdrivet mycket, men att få duka fint gillar jag desto mer. Är man flera som hjälps åt så kan man ju göra det man är bäst på tänker jag?
Färgkoordinera
Det kan vara fint att litegrann tänka på färgerna vid en dukning. I den första dukningen här har jag en bas i naturfärger; naturfärgad linneduk, vita/gröna tallrikar, mörkbruna skärbrädor och korg. De passar fint ihop med de mörkbruna stolarna. Vid denna dukningen valde jag en bränd orange som accentfärg, eftersom jag ville lyfta fram förpackningen som jag gjorde fotojobbet åt. Jag plockade en färgsprakande dikesbukett i blått, grönt, vitt och med den aprikos/orange nejlikroten Mai Thai. Dessa la jag till i buketten för att få lyfta fram den brända orangea tonen. Tillsammans med en linnehandduk i samma ton och de broderade servetterna återkommer den brända färgen på flera små ställen. Det blir inte överdrivet uppenbart, men samtidigt ger det ett lugn och harmoni för ögat med upprepningar såhär i små doser.
De vackra mörka tallrikarna ifrån matservisen “PION” från House doctor är handgjorda och alla unika. De är nyss hemkomna till butiken.
Vid den andra dukningen blev det automatiskt det mörka som blev accent, eftersom tallrikarna är mörka som tar mycket fokus. Här var det framförallt tallrikarna jag ville skulle ta plats, eftersom det var framförallt dem jag skulle fota åt butiken. Basen är den samma som den första dukningen men här blir det en lite mer rustik känsla. För att lyfta detta valde jag beigea servetter med lite rufsiga kanter. För att få in svärtan även i blombuketten så la jag till några svarta blåklint och några svarta tulpaner från rabatten.
Servetterna
När jag skall duka fint så använder jag mig alltid av tygservetter. Textil tillför mjukhet på ett sätt som är svårt att få till i tex papper. Visst kostar det en slant att köpa ett gäng sådana, men tänk så många gånger man kan använda dem sen! Kanske rentav en hel livstid? De vackra broderade servetterna jag använde till en av dessa dukningar är loppisfynd och ett helt gäng av dessa var billigare än en förpackning papperservetter. Helt klart värt att hålla utkik efter! De andra tygservetterna kommer ifrån LADANoch kostar 49 kr/st.
Jag älskar ju dessutom udda, så man måste inte lyckats hitta massor av samma. Till denna dukning valde jag att duka med två olika tygservetter trots att jag har många av de blommiga. Så länge de passar ihop färgmässigt och stilmässigt så kan det till och med tillföra liv i en dukning tycker jag. Samma kör jag när det gäller tallrikar och glas. Har jag udda då dukar jag alltid varannan. Varannan blommig servett, varannan med spets. Återigen så skapas ändå ett lugn för ögat med det återkommande mönstret.
Lägg upp på fina fat
Lägg upp alla godheter som hör midsommarbordet till på fina fat, skålar och tallrikar istället för att ställa fram förpackningen/burken den kommer i. Smöret (här använder jag ett riktigt smörpaket som man kanske oftast brukar baka med) hyvlar jag med osthyvel och lägger på ett fint fat och fin smörkniv. Udda fat och skålar i porslin och glas finns mängder att hitta på loppis.
Om man inte orkar ge sig ut på loppisjakt själv, så är det ju kanon att jag och Sandra redan fixat det åt er! På LADAN säljer vi nämligen en hel hopen vackra fat och skålar som är vintage.
Här är till och med ostpajen blommig.
Addera blommor och grönt
Säg det lite blommor och grönt inte livar upp? Men äter man ute så kan det vara svårt att få vasen att inte tippa av minsta vindpust. Välj då istället några små vaser/glasflaskor och placera ut små buketter längs bordets mitt.
Till midsommar hör dikesbuketter och jag cyklar gärna ett varv för att leta reda på fina blommor. Kaprifol växer det mängder av i diken och den tillför lite yvighet och spret till buketten. Det är de allra bästa buketterna tycker jag. Något grönt behövs i buketterna för typ fylla ut och låta alla blommor få glänsa på sitt vis, annars blir det lite som att de slår ut varann. Tur att dikena är fulla av gröna kvistar!
Här på Gotland har vi blåelden som är våra lupiner och de tillsammans med blåklint växer överallt i dikena här vid midsommar. Sen kan man gärna blanda upp med någon fin sort från trädgården, rosenskära, en ros eller dahlia kanske. Man tar vad man hittar helt enkelt.
Man behöver inte ha traditionella snapsglas. Jag använder alltid udda, vackra gamla likörglas vid sådana här tillfällen. Det finns det mängder av ute på loppisar. Av dessa har jag tre och de kostade kanske en tia tillsammans.
Detaljer
Detaljer är något jag älskar. Som att duka med bordsplaceringar eller varför inte binda en liten bukett om varje snapsglas? Här rev jag små tygremsor av ett gammalt tyg, det är så fint att kanterna blir lite tufsiga. Sen satte jag hundkex ihop med lite persilja som en söt liten bukett på varje snapsglas.
Se bara till att välja en blomma som står sig ett tag, så att den inte börjar sloka efter en halvtimme. Hundkexet klarade i alla fall några timmar. Vill man att det verkligen skall stå sig så kan man välja lite gräs från diket eller tex torkat vete att knyta fast.
I den andra dukningen knöt jag servetterna med en knut på mitten och lade på tallrikarna. I servetterna satte jag i några grässtrån från diket bredvid. Där valde jag att inte knyta något grönt om snapsglasen, för att låta servetterna istället få den gröna fokusen.
Skippa pappersduken och duka på en duk av tyg.
Det bästa är att det behöver inte alls alltid vara just en duk. Kanske hittar du en tygbit på loppis. Kanske är det ett underlakan eller en solblekt gardin? Vill man ha en billig linneduk så kan man köpa några meter av linnetyget AINA från Ikea. Där kan det till och med räcka med att sy av ändarna bara och låta stadkanten vara. Eller strunta i det helt! Vid utomhusmiddag kan man tumma på alla dukregler.
Mysbelysning
Häng upp lampor över dukningen. Det tillför höjd och mysighetsfaktor och är praktiskt om man sitter ute tills skymningen faller på. Har du ingen lampslinga så kan du addera en fin vimpel av tyg eller papper istället. HÄR hittar du fina i papper. Vi har ett helt gäng av dessa i butiken LADAN och såklart även fina lampslingor.
Det var vad jag hade att komma med, hoppas ni fick lite inspiration! Nu ser jag fram emot en härlig midsommar som skall firas med vänner här hemma.
Jag hoppas innerligt att ni alla får en fin midsommar! Kram L
Och som vanligt blir jag suuuperglad om du klickar på det lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget. Tusen tack!
Jag heter Linnéa och driver kontot @leitntosinspiration på Instagram. Jag bor på södra Gotland med min man och våra två barn Lilly och Harry.Till vardags driver jag inredningsbutiken Ladan och klädmärket Papijjon Sweden tillsammans med min vän Sandra. Men jobbar också som fotograf då och då.På bloggen delar jag med mig av mina kreativa upptåg och olika DIYs, mitt hem och om livet på landet. Instagram: @leitntosinspiration
Kontakt: leitntos@hotmail.com