För sisådär 5-6 år sedan satte vi ett plommonträd i vår rätt nya trädgård. Ännu är det litet, men på de senaste åren har det brukat ge mycket plommon. Nu har barnen haft med sig plommon till skolan i några veckor och jag passade på att plocka av lite för att göra en plommonpaj.
Det lilla plommonträdet har sin egna historia. Det fick jag som avgångpresent (heter det så?) när jag och Sandra bestämde oss för att sluta på vårt förra jobb som sömmerskor och istället bli egen företagare på heltid. Vi hade bestämt oss för att ta över inredningsbutiken Ladan och satsa med på vårt egna klädmärke Papijjon Sweden. Våra dåvarande chefer, Kristina och Björner bjöd ut oss och de andra i personalen på lunch och jag och Sandra fick varsitt plommonträd för att minnas dem alla. Sorten de hade valt var “Victoria”, eftersom de ville önska oss “victory” i vår nya satsning. Visst är det väl fint? Nuförtiden är det klart att jag tänker lite extra på dem alla när jag plockar skålar fulla med plommon eller bakar en mumsig plommonpaj.
Recept på plommonpaj
- ca 1 kg urkärnade plommon (lite beroende på hur stor din pajform är)
- 1/2-1 citron, både saft och rivet skal
- 1 tsk kardemumma
- Lite ingefära (riven färsk eller pulver)
Sätt ugnen på 175 grader. Dela plommonen i bitar och blanda med citronsaft, citronskal, kardemumma och lite ingefära. Smörj en pajform och lägg allt däri.
Knäckigt överdrag:
- 150 gr smält smör
- 3 dl havregryn
- 1 1/2-2 dl socker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Smält smöret, ta av från plattan och rör ner övriga ingredienser. Fördela över plommonen i pajformen. Grädda mitt i ugnen tills överdraget blir gyllende. Servera med kall glass eller varför inte vaniljsås. Smarr!
När det lilla plommonträdet blommade i våras. Det må va litet, men ack så vackert..