Som liten var jag mycket förtjust i att min födelsedag inföll i adventstid! Det var oftast kallt ute, mörkt och stämningsfullt, snöpuder om den skånska marken och vi gjorde snölyktor som lyste på kökstrappen om kvällarna på min födelsedag. Sen kom en tid då jag drömde om att ha födelsedagsfirande i en blommande trädgård i sällskap av sommarsol, grön gräsmatta och jordgubbstårta!
Nu förtiden är jag gladare än någonsin att MIN dag infaller i adventstid, innan juletiden helt tagit över. Det har blivit en efterlängtad tradition att bjuda på AfternoonTea för familj och kompisar, unga och äldre. Tycker det är ett fint sätt att umgås på då flera generationer kalasar tillsammans.
Det är en härlig känsla att duka upp ett generöst bord med godsaker, frukt, kakor, någon god lagrad ost- något för alla blir det då! Det småplockas under hela eftermiddagen av tomtegröt, saffransknutar, dadelbollar, frasiga scones, mjuk pepparkaka med lingonsylt och lite av varje och doften av clementiner kommer och går.
Födelsedagsbjudningen blir extra stämningsfull för mig då det äts på farmor och farfars välanvända assietter, tekoppar i brittiskt blått och vitt- och dukas upp på dåtidens uppläggningsfat i skenet av många levande ljus.
CHOKLADSTJÄRNOR
En generös sats
425 gram smör
425 gram strösocker
650 gram vetemjöl
2 ägg
6 rågade teskedar kakao
1 msk vaniljsocker
Pensling:
1 äggula
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
Alla ingredienser blandas väl tillsammans i en rymlig skål till en fast deg.
Kavla degen tunt på mjölat bakbord och stansa ut i stjärnor eller andra fina formar. Pensla med äggula och strö pärlsocker uppå, kanske även lite flagad mandel.
Baka i ugn till de fått lite fin färg och känns färdiggräddade, ca 15 min..
Låt svalna på plåt och förvara i tätförsluten kakburk!
(ogräddad deg kan förvaras i påse i kylskåp och tas fram för ett bak lite då och då under julen då baksuget infaller sig).
2 kannor av favoritteet står serverat- gärna svart, rökigt, smakrikt och fylligt. Om önskemålet ser ut som så är Sir William från Sibyllans tehandel i Stockholm det perfekta valet, med smak och djup tack vare Bergamott och andra kryddor.
En annan favorit av kakor för mig i julstund är den kryddiga mjuka pepparkakan med lingonsylt och mycket smak av kanel och kardemumma och florsocker puder uppå! Då den stått några dagar och börjat bli lite småtorr brukar jag smörsteka skivor och äta ljummen, mumsfilibabba!
Må väl i Adventstid!
Kram Louise