God fortsättning på det nya året! Det kändes som en lång och skön ledighet över jul & nyår. Efterlängtat med paus från allt kul ståhej som vardagen innefattar. Inte nödvändigtvis så att lugn råder ledigheten igenom, men skön känsla av soft häng – hemma hos oss, med storfamiljen och med vänner! God mat & och återkommande bakning är höjdpunkter såklart, precis såsom promenader, långa långa! Äntligen vände vädret till slut i Skåne- från evigt regn och rusk till klara solskensdagar med hög luft, flera minusgrader och till och med lite snö i pulkabacken – YES! Ett helt annat otroligt vackert landskap bjuds vi då på!
Vintertid är Citrustider! Om det är ngn gång under året som apelsiner och blodapelsiner är så där otroligt söta och goda och lagom syrliga så är det just precis NU! Jag är mycket förtjust i små små apelsiner, övriga familjemedlemmar vill ha de allra största apelsinerna! Vi äter dem i klyftor till maten, som topping på den krämiga yoghurten, som mormors marmelad på frukostsmörgåsen och i varierande fruktsallader… no limits egentligen! En av de godaste julklapparna blev en box med min kompis egengjorda såå goda smakrika äppelmust, från hennes alldeles egna trädgård! Hur gott- den är just öppnad och kommer följa mig månaden ut;)
Min skafferilåda med fröer, nötter, mjöl och lite av varje behövde en översikt och tömning! Vad passar då bättre än att göra en stekt müsli smaksatt med kokosolja, kardemummakärnor och pekannötter, bland annat. Att lägga den nystekt, ljummen på grekisk yoghurt i sällskap med saftiga apelsinskivor – GOTT- perfekt till såväl, frukost, lunch, som till mellanmål eller middag nu i januari! De hela kardemummakärnorna får inte missas, inte heller den lilla nypan flingsalt…
Receptet behöver inte följas till punkt och pricka- ta lite av vad som finns hemma;)
VINTERNS LJUMMA MÜSLI
1 generös glasburk
3-4 msk kallpressad kokosolja
6 dl havregryn
2 tsk hela kardemummakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade hasselnötter, delade
1 dl pekannötter, delade eller hela
1/2 dl chiafrö
1/2 dl linfrö
flytande honung
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Ta fram en rymlig stekpanna och klicka ner kokosoljan, låt det smälta och tillsätt sedan havregrynen. Stek en stund så att de får lite fin färg. Tillsätt därefter frön, nötter och kardemumma och blanda om- låt steka ihop under omrörning i ca 15 minuter tills den får färg och har fått rostad smak. Ringla önskad mängd flytande honung över, blanda om- låt stekas några minuter till & smaka till sist av med lite flingsalt. Låt svalna i stekpannan- häll på glasburk!
ÄT, NJUT, BEHÅLL SJÄLV eller GE BORT!
Må väl & heja oss i “mysiga” Januari!
Kraam