Tänk att det fortfarande är så svårt att hitta bostad i Stockholm. Vad beror det på och varför är det så svårt att göra något åt?
Stockholm är Europas snabbast växande stad rent invånarmässigt och vi är inte förvånade. Folk kommer till Stockholm för att arbeta, studera, upptäcka kultur och njuta av stadens vackra miljö med naturreservat och vatten som ramar in stadsdelarna. Det är helt enkelt en attraktiv plats att bo på för många olika människor. Föräldrar sätter sina barn i bostadskö så fort de är gamla nog, ändå kan de behöva vänta i nästan tio år efter sin myndighetsdag innan de kan få en bra lägenhet i Stockholm. En annan svårighet är att det är väldigt dyrt att bo i vår huvudstad. Även fast man rent kömässigt skulle kunna få en lägenhet är det långt ifrån alltid man har råd med den.
Stockholm har lidit av bostadsbrist sedan 50-talet. Efter andra världskriget byggde man nämligen ut staden jättemycket med olika centrum, affärer och kulturattraktioner. Tyvärr glömde man att bygga bostäder till alla som ville njuta av den förnyade staden och sedan dess har mängden av bostäder varit eftersatt. På 60- och 70 talet skapades “Miljonprojektet” som hade som mål att bygga just en miljon nya bostäder i Sverige med fokus på Stockholm. Stora lägenhetskomplex byggdes upp och tusentals människor kunde flytta in. Idag står flera av dessa gigantiska hus tomma eftersom de var för dyra att renovera och intresset för att bo i dem minskade. Målgruppen för miljonprojektet blev familjer med lägre inkomst vilket ibland kunde leda till kriminalitet och vandalism i dessa områden. En del hus har rivits för att göra plats för nya moderna lägenheter.
Varför har Stockholm fortfarande bostadsbrist? Just Stockholm har svårt att bygga nya bostäder och kan inte möta den enorma efterfrågan som finns. Det beror bland annat på att det helt enkelt inte finns någon plats att bygga nya hus på. Stockholm omges av vatten och naturreservat på alla håll. Nya bostadsområden kan alltså bara byggas långt utanför innerstaden i olika förorter.
Hyresregleringen ställer också till det för tillväxten. Det är inte särskilt lönsamt för privata aktörer att bygga nya hus eftersom de inte får ta ut tillräckligt hög hyra för att kunna vinna på det.
Om man verkligen vill bo i innerstockholm eller i andra attraktiva områden kan man välja att istället hyra ett rum. På bland annat Bostadshub.se finns det gott om möjligheter att hitta lediga rum att hyra i stockholm. Många studenter och singlar väljer detta alternativ eftersom det är både billigare och mer lättillgängligt än en egen lägenhet eller villa. Att hyra rum är dock inte för alla, familjer och par kan till exempel ha svårt att få plats i en sådan lösning. Bristen på privatliv och relationen till sina rumskamrater kan bli väldigt slitsamt i längden, ändå tror vi att just den här lösningen kommer fortsätta vara ett vanligt alternativ i flera år framåt. Att dela lägenhet med en kompis är inte helt ovanligt i andra städer heller och i stora städer runt om i världen är det jättevanligt. I New York till exempel är det sällan att en person hyr en egen lägenhet med förstahandskontrakt om man inte är väldigt rik eller har stått i bostadskö i decennier.