Det var en av sommarens allra varmaste dagar när vi besökte Johan och Rinas gamla mejeri utanför Falkenberg. Vi tappade andan redan vid garageinfarten och konstaterade väldigt snabbt att det här var ett boende utöver det vanliga.
I trädgården välkomnades vi av Johan som satt och rensade kantareller och Rina som kom springandes ut ur huset med lätta steg och famnen full av kramar. Efter det varma välkomnandet blev vi inbjudna på en spännande rundvandring på första plan där mejeridelen en gång i tiden ägt rum.
I trädgården blev vi sedan bjudna på fantastisk paj tillsammans med kallpressad vinbärssaft och därefter avslutade vi med att kika runt i själva boningsdelen på den översta våningen. Häng med ni också!
Vi är två dagdrömmarne, som till vardags är mathantverkare respektive arbetar som fastighetsmäklare. Men vi har delad ekonomi med en katt, en hund och rätt många hönor också.
Vi köpte huset en augustikväll för två år sedan när vi mer eller mindre bara var ute och åkte, sladdade in på visning vid till salu-skylten och sedan helt enkelt inte kunde motstå frestelsen att buda hem ett Mejeri byggt 1896 där ingen hade bott på nästan ett halvt sekel.
Hur skulle ni beskriva er inredningsstil och filosofi?
Vi inreder lite som Cajsa Warg lagade mat för snart 400 år sedan. Hon sa “man tager vad man hafver”, och det gör baskemig vi också.
Huset talar till oss och de första månaderna var som att bo i en julkalender där vi hittade användbara saker i hörn, skrymslen, under jord eller på vinden nästan varje dag.
Att vi har hökblick och tokgillar att stå längst fram vid snöret på lantliga sommarloppisar och springa fram till något som någon annan valt att kassera gör att vi har mycket prylar som kostat under en spottstyver styck. Och mycket prylar, allmänt.
Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått. Som bland annat Håkan Hellström säger det.
Vad inspirerar er?
Upptäcktsfärder med soundtrack på livet. När vi parkerat bilen efter en roadtrip-resa tillbaka från nånstans med ljuva toner från högtalaren så brukar det betyda att ett nytt projekt börjar i samma ögonblick som bildörren slås igen.
Berätta gärna lite om tankarna kring mejeriet. Ni har haft både loppis och pop up-resturang, är det något ni vill utveckla?
Oh ja! Tänk vilken drömvärld det hade varit om folk kunde komma hit för att äta maten vi odlat och lagat och sedan köpa med sig porslin, stolar och bord hem så vi kan hysta både dammvippa och diskborste i soporna.
Har ni några kommande projekt planerade med mejeriet?
Vi kommer ha en pop up-krog i början av september tillsammans med foodtrucken Globalize där vi skall servera en 6-rätters middag med råvaror från härområdet.
För övrigt har alla möjligheten att hyra hem oss för matlageri tills dess att vi är klara med allt renoveri på vårt Mejeri.
Sen kommer det vara loppis nån gång emellanåt, ett 40-årskalas till och alla de där andra påhitten som vi kallar vardag.
Vill ni dela med er av receptet på den goda kakan och vinbärssaften?
Trädgårdsbärpaj för 4 personer:
Smör 150 g
Havregryn 2 dl
Socker 1,5 dl
Ljus sirap 0,5 dl
Dinkelmjöl 2 dl
Bakpulver 1 tsk
Mjölk 2 msk
Salt 1 nypa
Blandade bär 500 g
(Vi använde vinbär, krusbär, rabarber, jordgubb och hallon. Men en sort funkar lika bra.)
- Bryn smöret ljusbrunt i en kastrull och blanda med alla andra ingredienser förutom bären.
- Lägg bären i en smord ugnsform och smeta över smeten.
- Baka sen den i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40-50 min. Den skall bli gyllenbrun och knäckig.
- Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Vinbärssaft som räcker tills den är slut:
Vatten 1 liter
Socker 2 dl
Citron 2 st
Vinbär 5 dl
- Koka upp vatten, socker och citronskal som ni skalat av citronen med potatisskalaren.
- Låt sockerlagen svalna och pressa i citronjuicen.
- Råsaftcentrifugera vinbären och blanda i lagen. På det här viset får man en saft som smakar färska och solmogna bär som man inte riktigt får när man kokar med bären.
- Späd sen med vatten efter behag och lägg i nån isbit.
Hur ser en riktigt bra dag ut för er?
Gästrummen är fulla av härliga människor, alla fyra plattor används på spisen, nån spelar gitarr, vi nynnar med, en brasa brinner, lång middag, vi ler så stort så inte kinderna räcker till och så får vi äntligen 13 rätt på stryktipset.
Era bästa Falkenberg tips?
Pizzanördarna på Lilla Napoli är sannerligen ett nöje för både själ och gom.
Sen är det nåt visst med att gå barfota vid Morpe fyr och äta strandväxter, det är det.
Vad drömmer ni om just nu?
Drömmar börjar precis gå i uppfyllelse och då är det himla synd om man somnar om.
Vad gör ni om fem år?
Om fem år har vi så roligt så vi kommer ändå inte komma ihåg vad vi sa för fem år sedan.
Hur kan vi följa er framfart och se vad som pågår på Lis Mejeri?
Ni kan hänga med oss på instagram där vi heter @lismejeri & @mejerina, samt beskåda våra betraktelser på
lismejeri.blogg.se där vi skriver om mycket sten, överflöd av dunge, alldeles för mycket plats, ingen ordning och en vansinnigt stor dröm.
Tusen tack för att vi fick komma och hälsa på i ert fantastiska mejeri, det ska bli spännande att se vad ni hittar på framöver!