Vi har saknat Sofia Woods, som bloggade här hos Lovely Life tidigare, underbara vegetariska recept. Så vi bjöd helt enkelt in oss på en lunch hos Sofia som bjöd på rostad kryddig butternutpumpa, brysselkål med citron och chèvre. Sofia har komponerat receptet själv och delar det med oss här.
Rostad kryddig butternutpumpa, brysselkål med citron och chèvre
(4 personer)
2 små butternutpumpor
400 g brysselkål
1 citron
1 ordentlig nypa korianderfrön
1 ordentlig nypa chiliflakes
1 ekologisk citron
Olivolja
Salt
200 g chèvre
Vattenkrasse eller krasse
Värm ugnen till 200˚C.
Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Skär pumpan i smala klyftor, skalet kan lämnas på eftersom det med fördel kan ätas. Lägg ut klyftorna på en ugnsplåt och ringla över olivolja.
Mortla korianderfrön och chili tillsammans med salt och strö över pumpan. Vänd i oljan så samtliga bitar är täckta.
Rosta i ugnen i 20 minuter tills pumpan mjuknat och fått fin färg, den får gärna bli bitvis brynd.
Rensa och dela under tiden brysselkålen på hälften. Strö ut över ugnsplåten tillsammans med pumpan, ringla över lite mer olja och låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Lägg upp pumpa och brysselkål på ett stort fat och pressa sedan ned citronen i den fortfarande varma ugnsplåten tillsammans med de kryddor och den olja som samlats där. Smaka av den varma dressingen med lite salt och mer olja. Skeda över grönsakerna och klipp avslutningsvis lite vattenkrasse eller vanlig krasse om vattenkrassen är svår att få tag på.
Smula chèvre och servera till grönsakerna.
Chokladfläckad honungsbrödpudding
(4 personer)
7-8 skivor dagsgammalt vitt bröd
100 g rumsvarmt smör
2 msk muscovadorörsocker
1 tsk malen ingefära
1 knivsudd äkta vaniljpulver
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk honung
50 g mörka chokladknappar
1 msk Florsocker
3 färska fikon
Värm ugnen till 180˚C.
Skär kanterna av brödet.
Rör ut smöret med muscovadorörsocker, ingefära och vanilj och bred sedan på båda sidorna av varje brödskiva. Bryt brödet i ojämna, stora bitar och lägg sedan omlott i en liten ugnsform.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och honung och häll sedan över brödet. Låt stå och dra i 20 minuter.
Strö chokladknappar över brödpuddingen och baka sedan i ugnen i ca 20 minuter eller tills gräddblandningen precis stelnat.
Låt puddingen svalna till ljummen och pudra sedan över florsocker och strö över klyftor av färska fikon.
Underbar härlig höstmat! Ni kommer förresten kanske ihåg att vi gjorde ett hemma-hos reportage hos Sofia i vintras också!? Så här såg det ut då.
Sofia lagar så god mat att vi bestämde att vi ska komma och äta lunch hos henne fler gånger, men nästa gång blir det i nya hemmet. Sofia och hennes familj flyttar nämligen om ett par månader.
Lovelylife.se är en av Sveriges mest lästa bloggportaler för inredning, mat och mode. Vi som bloggar är verksamma som stylister, fotografer, florister och influencers.Välkommen hit!