RECEPT: SEMLOR
Idag är det fettisdagen och därför tycker vi på Lovely Life att det passar alldeles utmärkt att bjuda på ett recept på detta smaskiga bakverk.
Våra bloggare Babes in Boyland står bakom detta härliga recept på klassiska semlor. Perfekt att ha till fikan!
Klassisk semla (ca 25 st)
Du behöver:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 krm salt
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1,4 l vetemjöl
Hemmagjord mandelmassa
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker
Fyllning
400 g hemmagjord mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och kardemumman och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Degen ska vara lite klibbig och nästan släppa från kanterna. Jäs degen i en bunke under bakduk i ca 30 minuter. Häll ut degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Jäs 40 minuter under bakhandduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 225-250 grader i 6-7 minuter. Låt svalna.
Förbered mandelmassan. Skålla och skala mandeln. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa eller klicka över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Foto, styling och recept av Babes in Boyland för IKEA Livet Hemma.