RECEPT; NÖTFRI GRANOLA
Helger är till för långa, härliga frukostar, därför delar vi med oss av ett av våra favorit granola-recept idag. Det här är ett bra grundrecept att utgå ifrån och sen lägga till lite av det man känner för och har hemma. Nötter, torkad frukt, olika frön och så vidare. Vi valde russin, kokos och vanilj som smaksättning. Servera granolan med valfri yogurt eller mjölk och lite färska frukter eller bär. Trevlig helg!
Granola med kokos och russin
ca 7 dl
4 dl havregryn
1 dl boveteflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
1/2 dl solrosfrön
1 dl vatten
1/2 dl neutral ekologisk olja
1 1/2 msk flytande honung
70 g russin
1 tsk vaniljsocker (går att utesluta)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, boveteflingor, pumpakärnor, kokos och solrosfrön i en bunke. Rör ner vatten, olja och honung i de torra ingredienserna och blanda väl. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Bred ut blandningen så jämnt som möjligt över plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och ruska plåten efter halva tiden så att rostningen blir jämn. Låt svalan något och blanda sen ner russinen och vaniljsockret. Förvara i en burk med tätslutande lock.
Translation
Granola with coconut and raisins
about 7 dl
4 dl oats
1 dl buckwheat flakes
1 dl pumpkin seeds
1 dl coconut flakes
1/2 dl sunflower seeds
1 dl water
1/2 neutral organic oil
1 1/2 tbsp liquid honey
70 g raisins
1 teaspoon vanilla sugar
Start the oven at 175 degrees Celsius. Mix oats, buckwheat flakes, pumpkin seeds, coconut flakes, sunflower seeds in a bowl. Stir water, oil and honey with the dry ingredients. Dress a baking pan with baking paper. Spread the mixture evenly onto the baking pan. Roast in middle of oven for about 20 minutes. After about ten minutes, shake the pan so the granola gets roasted evenly. Let cool a bit and mix with raisins and vanilla sugar. Store in an airtight jar.
Foto: Matilda Hildingsson
Styling: Nathalie Myrberg