Den här tiden på året kan, som min vän kallar det, fruktstressen infinna sig. Under en kort period så vi nästa obegränsat med äpplen och päron i trädgården. Vi brukar musta en stor del av frukten på Halfvede musteri i Dalhem. I år är det dock inget vidare äppelår här hemma, men det finns desto mer päron. De senaste dagarna har jag provat lite olika recept som jag tänkte dela med mig av.
PÄRONMARMELAD MED VANILJ OCH LIME
1 kg päron
1 ekologisk lime (zest och saft)
2 msk äkta vaniljsocker
4 dl syltsocker med pektin
Skala päronen och skär dem i små tärningar. Skölj limen, riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Blanda limesaften och zest med päronen och vaniljsockret i en gryta och koka ca 10 minuter. Blanda sedan ner syltsockret och koka ytterligare ca 2 minuter. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar.
Lika gott på en hederlig frukostmacka som på en klassisk ostbricka!
PÄRONSORBET
4 st mogna päron
3 dl vatten
0,5 msk äkta vaniljsocker
150 g socker
1 tsk pressad lime
Skala päronen och skär dem i bitar. Koka dem tillsammans med vattnet, sockret, vaniljsockret och limesaften. Koka under lock till päronen är mjuka (ca 15 minuter). Mixa allt med en stavmixer tills det är helt slätt. Ställ i frysen ca 4 timmar, rör om då och då för att få till rätt konsistens.
Så gott!
Spara