Häromdagen blev det pannkakor med en smak av jul. Passar bra för en härlig brunch under ledigheten som alternativ till annan julmat. Här kommer mitt bästa grundrecept och några förslag på tillbehör.
PANNKAKSSMET 4 portioner
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
8 dl mjölk
3 ägg
En näve socker
Smör till stekning
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, tillsätt sen vetemjöl och vispa till en slät smet. Vispa i resterande mjölk och salt. Servera med olika tillbehör som strösocker och kanel i all sin enkelhet. Eller filéade apelsinklyftor, lite saffranshonung och vispad grädde. Varför inte koka en apelsinsås enligt receptet här nedanför. Du kan också ha saffran i smeten för ännu mer smak av jul, då smakar det fint med björnbärssylt och grädde till.
APELSINSÅS
2 msk margarin eller smör
0.75 dl florsocker eller strösocker
2 apelsiner
Riv skalet av en apelsin och pressa saften ur båda. Häll det i en kastrull och blanda med resten av ingredienserna till såsen. Sjud såsen några minuter så att den blir simmig.
Hoppas det smakar!