Igår hade jag och Harry lite mysdag. Jag har en ganska krävande vecka nästa vecka, så att hänga med honom i lugn och ro är det bästa sättet för mig att finna styrka. Tänk hur mycket som ryms på en dag när man själv bestämmer över tiden. De gamla grekerna hade två uttryck för tid, chronos och kairos. Chronos avser den kronologisk tid utefter klockan, där minuter blir till timmar. Kairos står för en annan tid, ett ögonblick av obestämd tid där allt händer. En djupare tid där allt faller på plats och allt som inte längre är viktigt suddas ut. Väldigt fint och tänkvärt tycker jag. Så detta var en fredag i kairos tecken.
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl mjölk
Fyllning
2 tsk mald kanel
¾ dl strösocker
Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Vispa sen strösocker och ägg till det är vitt och pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt sen med smör och mjölk och rör snabbt ihop det till en slät smet. Blanda kanel och strösocker i en skål. Häll 1/3 av smeten i en smord och sockerkaksform. Strö över 1/3 av socker- och kanelblandningen i formen. Häll över ytterligare en tredjedel av smeten och pudra på hälften av blandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Innan kakan serverades så pudrade jag också över lite kardemumma, florsocker och extra kanel.
Receptet kommer ursprungligen från Lindas bakskola.