FRÖKNÄCKE
2,5 dl valfria frön (den här gången blev det pumpafrön, solroskärnor, chiafrö och oskalade sesamfrö)
2 dl valfritt mjöl (jag hade en påse majsmjöl som började närma sig utgångsdatum så det fick det bli den här gången)
2 msk kokosolja
En nypa flingsalt
2,5 dl kokande vatten
Smaksättning efter tycke, tex kanel, rosmarin eller fänkål.
Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och lägg sedan i kokosoljan så den smälter. Blanda ihop de torra ingredienserna med vattnet och kokosoljan. Smeten ska vara kladdig men ändå hålla ihop bra, justera annars med lite mer mjöl om det behövs. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen så tunt du kan. Ta bort det övre bakplåtspappret, skär degen i små fyrkanter och strö över lite mer flingsalt. Grädda i ugnen 30-40 min på 175 grader. Låt svalna på ett galler.
GRANOLA
4 dl havregryn
1 dl kokosflingor
3,5 dl valfria frön och nötter (tex chiafrö, pumpakärnor, linfrö, solroskärnor, sesamfrö, mandlar)
Knappt 1 dl kokosolja
0,5 dl honung
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Blanda alla torra ingredienser, gryn och frön, i en bunke. Smält försiktigt kokosolja och honung i en kastrull. Blanda sen samman allt, så gryn- och fröblandningen blir ordentligt täckt av olja och honung. Bred ut röran till ett jämnt täcke på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 20-25 minuter. Rör om var 10:e minut för att granolan ska få en jämn brun färg och inte brännas vid. Var på din vakt mot slutet då det går väldigt fort och snabbt blir bränt.
Detta inlägg har en kommentar
Pingback: April april - Plåthuset - Plåthuset