shopaholic

Från Shopaholic till Slowfashion, en kort berättelse om en lång resa i klädkammaren

Detta är ett gästinlägg av Sophia Schyman som driver populära bloggen Recovering Shopaholics.

Hej,

Jag har fått den stora äran att gästblogga här på Lovely Life under januari. Jag heter Sophia Schyman, är trettio år gammal och bor i ett sekelskifteshus i Saltsjöbaden utanför Stockholm och står knädjupt mitt i småbarnsåren. 2017 hade jag och min kompis Martina ett årslångt köpstopp och drog igång bloggen Recovering Shopaholics. Vi var då två personer med knökfulla garderober men hade trots detta aldrig något att ha på oss.

Under mina gästspel tänkte jag framförallt att vi skulle prata om kläder och klädvård, mode och konsumtion, och varför det kan vara så himla svårt att stå emot köp som man inte ens behöver.

Foto 1 & 2: Alfred Johansson

Hur det kom sig att jag slutade shoppa

I ärlighetens namn är jag ingen modenörd, långtifrån. Men jag har alltid älskar att köpa saker, och av någon anledning har jag haft en särskild talang för att shoppa kläder. I ungdomen handlade alla mina plagg på kedjorna, men i takt med att jag började tjäna egna pengar ökade också kostnaden per plagg. Jag motiverade mina dyrare vanor med att jag valde kvalitet framför kvantitet, men det var bara rent självbedrägeri. Plaggen förökade sig nästan av sig själva i garderoben. Samtidig var jag också förvånad över att slantarna på sparkontot aldrig tycktes föröka sig i närheten lika effektivt.

För snart tre år sedan blev jag förälder till en ljuvlig dotter. Min kompis Martina blev också förälder till en dotter ungefär samtidigt. Hon och jag träffades ofta för att umgås med barnen, men framförallt för att  prata kläder. Samma höst sa hennes man i en diskussion om kläder “jag slår vad om att du lägger minst det dubbla vad du tror att du handlar för. Minst”. Den kommentaren sådde ett litet frö och några veckor senare hade vi bestämt oss för att ha ett shoppingfritt 2017. Vi registrerade bloggen Recovering Shopaholics, och svor i ett heligt, offentligt löfte att sätta punkt för våra ohållbara shoppingvanor.

Hur gick köpstoppet då? Det gick! Vi klarade oss ett helt år från att shoppa, och för min del var det faktiskt utan vidare ansträngning. Det var faktiskt en befrielse att slippa klädfrosseriet. Ett år av avhållsamhet gav mig ett värdefullt perspektiv på mitt ohållbara beteende. Men det väckte också en hel drös frågor. Som varför handlar vi saker som vi inte behöver, för pengar som vi ofta inte har? Hur dåligt är det för miljön? Hur tar man hand om kläder så att det håller? Om detta och mycket mer skriver jag om i bloggen.

Här är en outfit som jag tycker sammanfattar min garderob väldigt bra. Pennkjol, detaljrik tröja och guldiga skor. Allt köpt begagnat, förutom väskan som har flera år på nacken.

Annars då?

Dagarna tillbringar jag på klädvårdsföretaget Steamery där jag är ansvarig för allt innehåll. Det var förstås inte självklart att jag skulle hamna där, men det var ännu en positiv konsekvens av köpstoppet. Om kvällarna driver jag bloggen, renoverar och inreder ett gammalt hus eller pillar mig i naveln. Min payoff på bloggen är alltid sist med den senaste, och det är dels en blinkning åt vår samtid med snabba trender men också på gravallvar. Jag är med stolthet sist på det mesta som har med kläder och inredning att göra, begriper mig inte på varken ljust eller fräscht och köper allra helst andras avlagda prylar eller kläder. Då vet jag ju med säkerhet att grejerna håller!

Huset som vi bor i är en gammal trävilla från förra sekelskiftet, med flagande fönsterkarmar men många ljuvliga detaljer bevarade. Som väggpanelen i matsalen. Just denna har vi dock restaurererat för att den ska se prick likadan ut som när huset byggdes.

Vi försöker att välja metoder och material med omsorg av husets själ. Så har det förstås inte alltid varit. Jag har i allra högsta grad medverkat till att renovera ogenomtänkt (moderniserat för moderniserandets skull), men jag är glad att jag har annorlunda prioriteringar i dag. Här bor vi, förresten! En halvtimme från staden i ett litet hus med en grönskade trädgård.

Jag har turen att ha en finurlig man som är min livskamrat , en dotter som fyller tre i vår och två katter, Kjell och Ing-Britt. Färdas allra helst på min elcykel, älskar att resa men kan inte längre förmå mig till att flyga i onödan. Det är den korta historien. Mina inlägg under månaden kommer framförallt att handla om Slowfashion, och varför jag tycker att det är en utmärkt idé (inte jag som kom på den, dock), tips kring klädvård och renoveringsprojekt.. Och ja, vad vill du mer veta? Jag försöker vara generös med information om mig själv, så fråga mer än gärna på om du vill veta något mer.

Om du vill läsa mer om året med köpstopp

Intervju i Djungeltrumman

Inslag  om vårt köpfria år i Aftonbladet tv med mig och Martina

Intervju i SvD.

21

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Åh va härligt! Välkommen till Lovely. /Kram Katrin Bååth

  2. Så spännande! Ska bli kul att läsa!

  3. Så hjärtligt välkommen!❤️

  4. Gud så intressant det ska bli att följa??

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny