slide guide gbg

Lovely Göteborgsguide

Är du sugen på en semester i Sverige i sommar? Härligt! Missa inte ett besök i charmiga Göteborg där du sedan har massvis av andra pärlor på Västkusten att upptäcka. Vår lovely bloggare Katrin Bååth har samlat ihop sina Göteborgsfavoriter till en guide, exklusivt för våra läsare.

dsc05923

Håll till godo!

dsc05906

dsc05777

dsc05850

dsc05784

dsc06286

dsc06283

dsc06310

Bo galet bra på Hotel Pigalle.
Göteborgs härligaste boutiquehotel hittar ni innanför dörrarna på Hotel Pigalle på Södra Hamngatan. Det är som att gå in i en annan värld, precis runt hörnet från vimlet i Nordstan och allt sorl på Fredsgatan. Här står tiden stilla och man drömmer sig lätt bort bland sammetsgardiner och storblommiga tapeter. Som att vara i Paris på tidigt 1900-tal, fast nu liksom. Frukosten är ren magi, och att sippa ett glas vitt i den dimgröna soffan i fönstret i baren är inget annat än ett rent nöje jag skulle kunna göra för alltid. Missa inte ett besök här, om plånboken inte riktigt tillåter en övernattning så rekommenderar jag ändå ett glas vin och lite snacks i baren eller en lunch i deras restaurang Atelier. Pssst, om ni ber snällt i receptionen så finns det tre storlekar av fantastiska svarta Louboutins att låna över vistelsen. En dröm för en skofetischist.
Hotel Pigalle, Södra Hamngatan 2a.

dsc06139 dsc06179

 

Artilleriet & Artilleriet Kitchen.
Precis som alla andra som tipsar om vad man inte får missa i Göteborg så måste jag skriva om Artilleriet och Artilleriet Kitchen, och precis som alla andra vill jag ha med mig allt härifrån. Skulle rent av vilja dra det så långt att jag är beredd att flytta in för alltid faktiskt. (Några av bilderna är från Artilleriet Studio som tyvärr har stängt för den här gången).
Artilleriet, Magasinsgatan 19.

dsc08122

dsc08107

Toso.
Oj, oj, oj, längst upp på Avenyn vid Götaplatsen ligger restauraung Toso. Bästa maten jag någonsin ätit i Sverige. Vi beställde in slätvar, korianderrötter, råbiff, biffgyoza, springrolls och korean pancakes. Herreguuud va gott, speciellt korianderrötterna får ni absolut inte missa. Maten var magisk och chokladfondanten en perfekt avslutning. Missa inte Toso, men tänk på att boka bord i tid, minst någon månad i förväg för att vara säkra på att få plats.
Toso, Götaplatsen.

dsc06215

Smörgåsbaren.
Man gillar hänget och atmosfären bara man kommer in på Smörgåsbaren. Några minuter senare med ett gott glas vin och friterad tofu med koriander och chilimajonäs på tallriken är lunchen fulländad. Jag älskar det här stället. Det är gänget bakom Hello Monkey och Salt & Sill som ligger bakom, vilket inte gör det sämre direkt. Hello Monkey är förresten en av mina gamla favoriter i Göteborg.
Smörgåsbaren, Kyrkogatan 20–22.

dsc06224

dsc06227

dsc06241

Champagnebaren.
På Göteborgs absolut mysigaste bakgård ligger makalöst härliga Champagnebaren. Ett vattenhål man absolut bör ha med på missa-inte-listan när man är i Göteborg. På samma gård ligger flera andra härliga kaféer också, så även om det är något alkoholfritt du vill åt så sväng ändå in här.
Champagnebaren, Kyrkogatan 13.

dsc08206

dsc08214

Taverna Averna.
Varje gång jag är i Göteborg hittar jag nya favoriter och vid mitt sista besök hittade jag Taverna Averna. God mat, härlig personal och vacker miljö. Ännu en göteborgsfullträff enligt mig. Och vägg i vägg ligger också Made in China. Våra magar var för fulla för att prova deras pork buns den här gången, men jag har fått varma rekommendationer om att man inte får missa dem.
Taverna Averna, Tredje Långgatan 7.

dsc08232

dsc08236

Haga Trätoffelfabrik och Läderbutik.
Liten naggande god butik med fantastiskt fina läderprodukter och träskor tillverkade av allra finaste material.
Haga Trätoffelfabrik, Haga Nygata 19.

Palmhuset.
En snabb promenad och andningspaus på Palmhuset på Trädgårdsföreningen mitt i stan ger energi och rent ögongodis. När jag var där pågick den allra vackraste fotoutställningen Flora Supersum av Lena Granefeldt i Växthuset. Just den här utställningen är tyvärr slut nu men det är lika värt att besöka Trädgårdsföreningen ändå.
Trädgårdsföreningen, Slussgatan 1.

Grandpa.
Ett av alla måste ställen när jag är i Göteborg… jag hittar alltid något jag vill köpa här.
Grandpa, Vallgatan 3.

Bunches by Blomrum.
Jag kan inte åka från Göteborg utan att köpa med mig ett stort fång blommor från Bunches. Jag ääälskar färska snittblommor och här hittar man alltid precis de man helst vill ha till ett väldigt bra pris. Nu har de precis öppnat i Viktoriapassagen också, en av mina favvoplatser i Göteborg.
Bunches by Blomrum, Viktoriapassagen.

Rum för papper.
Pappersnördarnas och formgivarnas paradis, mitt i Viktoriapassagen, ännu ett måste varje gång jag är i stan.
Rum för papper, Viktoriapassagen.

COS.
Det går inte heller en enda göteborgsvistelse utan att jag går ut från Cos med en kasse – här hittar jag alltid något att uppdatera garderoben med.
Cos, Lilla Nygatan 2.

Flora Hotel & Flora Workspace.
Ett av mina favorithotell i Göteborg de gånger jag vill vara lite snällare mot plånboken är Hotel Flora på Grönsakstorget. Och nu har de också startat Flora Workspace, ett härligt ställe att jobba och mötas på.
Flora Hotel, Grönsakstorget 2.

Fönstret.
Precis runt hörnet från Artilleriet Kitchen på Södra Larmgatan 2 ligger nyöppnade Fönstret. Det är hypade Floramor & Krukatös som har gått ihop med Area Eesome för att skapa något nytt. Jag gillar blandningen mellan schyssta kläder, härliga blommor och fin inredning.
Fönstret, Södra Larmgatan 2.

Afro Art.
Härligt färgglada etniska hantverk via rättvis handel från utvecklingsländer i Afrika, Asien och Latinamerika. Man kan inte annat än att bli glad av Afro Art.
Afro Art, Södra Larmgatan 2.

En guide till en så härlig och närliggande stad som Göteborg blir aldrig klar. Så jag planerar att uppdatera den hela tiden.

Text & foto: Katrin Bååth

4
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Ingrid Wenell

    Vad roligt med så mycket tips! Jag har liksom bott i Göteborg i sju år men missat massor av det där. Kanske för att man blir hemmablind? Cos däremot har jag jobbat på och var med och öppnade!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.