plathuset_gotland_saft_recept_valnotter3

Valnötsskörd och rossaft

Under den gångna veckan har jag hunnit plocka valnötter och experimentera fram en saft på trädgårdens sista rosor. Jag fick hänga med en vän och plocka valnötter i skymningen på en gård i grannsocknen. Det var min första skörd under ett valnötsträd och så gott det är med färska valnötter!

Redan dagen därpå gjorde vi valnötspesto och pasta till middag. Har du fler tips på vad jag kan baka och laga så lämna gärna en kommentar här nedan! Bland annat valnötsbröd känns ju givet : ) Nu ligger resterande nötter ovanför kökselementet på tork för längre hållbarhet.

Jag bläddrade också i en inspirerande bok i veckan närmare bestämt Safthushållning, och slogs av hur mycket utrymme det måste finnas att experimentera när det kommer till saft. Jag fastnade för ett recept som hette Sommarens sista rossaft, men hade tyvärr inte alla ingredienser hemma. Och jag är inte riktigt den som kan vänta utan tog tillfället i akt att prova mig fram. I trädgården hittade jag två rosor som fortfarande stod i blom och några myntakvistar som sen fick sällskap av några citroner från kylskåpet.

Och saften blev till min förvåning väldigt god, mycket citronsmak med en lagom blommig underton. Så jag tänkte dela experimentet här, det hela blir dock på ett ungefär : )

SAFT PÅ ROSOR, MYNTA & CITRON

2 st väldoftande rosor
3 små kvistar mynta
2 citroner (helst kravmärkta)
1 liter vatten
8 dl socker

Jag började med att koka upp vattnet tillsammans med sockret. Sen skivade jag citron och klämde ur saften (för att få ut så mycket smak som möjligt) i en stor skål och la sen även ner de (urklämda) citronskivorna. Kronbladen från rosorna och myntakvistarna åkte ner i samma skål och så slog jag på den varma sockerlagen. Sen fick blandningen stå i kylskåpet ungefär ett dygn innan jag silade den och tappade upp på flaska. Man kan smaka av lite undan för undan och sila saften först när man tycker att den tagit tillräckligt med smak. Jag var nöjd med min efter lite mer än 24h, men ibland behövs ett dygn till. Jag vet inte riktigt hur länge saften håller sig, så det bästa är att frysa in den om den inte ska drickas upp inom det närmsta. Alldeles säkert kan man använda mindre mängd socker också (jag lär mig vartefter).

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

7
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.