Igår hängde jag med Juno. C och Dante fixade i Dantes rum, de satte upp en hylla, fixade en förvaringslåda och Dante ritade teckningar till hans alldeles egen tavelvägg (jag ser en blivande stylistassistent i familjen…). Jag och Juno bestämde oss för att ta hand om alla äpplen i trädgården innan älgarna kommer och äter upp dem. Vi plockade all fallfrukt och tog in i köket och bestämde oss för att göra äppelmos. Jag har ett gammalt recept som jag skrev ut år 2009 och jag har använt det i princip varje år sedan dess, man ser knappt vad det står längre men jag vet ju liksom egentligen så det är mer för att kika att jag inte får måtten fel. Jag skalade äpplena och Juno skar dem i småbitar, sedan kokade vi ihop alltsammans under noga övervakning. Alltså doften av nykokt äppelmos, mums! Sedan bestämde sig Juno för att ha show. Det tog väl en timme att förbereda med att bära ner alla gosedjur som skulle vara publik, en koja skulle vi ha också och så skulle hon byta om. Själva showen var över på ca 3 minuter men en liten tår i ögat fick jag allt. Här är receptet på äppelmoset, så enkelt och så himla gott:
Äppelmos med vanilj (detta är dubbel sats, ca 3 burkar)
Du behöver: 2 kg äpplen, 4 dl vatten, 1 vaniljstång, 1,5 dl socker, 1 tsk atamon
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med vattnet och den urskrapade vaniljstången, låt sjuda i ca 30 minuter. Rör om då och då.
Rör sedan försiktigt i sockret tills det smält, stäng av spisen och rör i Atamon. Häll upp i varma och rena burkar.
Jag göra alltid dubbelsats och ger bort en burk eller två, perfekt present till höstmiddagarna.








