Reklam för Hagalandet
Och så var det åter dags för ett besök på otroliga Hagalandet. Det är absolut en av de traditioner som jag känner att sätter startskottet för sommaren (förra årets besök kan ni läsa om här). Att få gå omkring där bland alla underbara plantor ger inte bara inspiration utan sätter även fart på sommarpirret ordentligt. Härliga tider!
I år var det inte bara Alfred som hälsade kunderna välkomna, utan även lillebror Oscar som är en riktig buse. Nelia blev ordagrant golvad direkt och de två lekte precis så som små barn ska. Det var en minst sagt nöjd tjej under besöket när hon lade märke till Hagalandets tillökning! Förutom två söta hundar finns även höns, får och kaniner att hälsa på. Verkligen suveränt, speciellt om hela familjen besöker Hagalandet – det finns något för alla att roa sig med!
Jag var främst på jakt efter något att piffa till Nelias lekstuga med, men gillar även att prova på växter som för mig är nyheter. Förra året fann jag så många fina favoriter, bl.a ‘Tvillingsporren’. Den trivs både i sol som i vandrande skugga och är väldigt vädertålig. Förra året fick jag med mig hem två olika sorter av den som fick hänga under Nelias lekstugefönster och det tyckte jag blev väldigt fint. Den höll sig vacker länge och krävde inte allt för mycket skötsel. Bild på resultatet ser ni nedan.
I år däremot valde jag att pryda Nelias lekstuga med ‘Flitiga Lisa’. En väldigt underskattad blomma kan jag tycka. Blomman är en klassisk sommarplanta som trivs bra på en halvskuggig eller skuggig plats och blommar utan avbrott under hela sommaren. Lämplig som kantväxt, under stamväxter, i kruka eller balkonglåda. Den passar också i ampel. Planterar man den i en kruka kan man även övervintra plantan inomhus.
Förra året frösådde jag en rosa nyans av Flitiga Lisa och det gick hur bra som helst, men i år föll valet på en i röd färg. Är ni intresserade av att se resultatet efter planteringen ska ni kika in min instagram.
En annan favorit från förra året är definitivt ‘Blyblomman’. Det är fullt möjligt att övervintra blomman och det skulle jag även göra, men lyckades i all renoveringsyra till min förfäran glömma bort blomman i kontoret i lite för många dagar (veckor..) så den torkade bort rejält. Jag var helt säker på att det inte skulle gå att få liv i den igen, men det visade sig vara en riktigt seg växt! Efter lite extra omvårdnad under våren började gröna blad komma upp och nu har den växt till sig ordentligt.
Ovan ser ni vilken ljuvlig blå nyans Blyblomman har! Bilden är från förra året då Blyblomman fick lysa upp ena hörnet av vår uteplats.
Även det här året vill jag tipsa er om en favorit jag själv hade i kruka för två somrar sedan, nämligen ‘Heliotrop’. En vacker växt som trivs bäst i varmt och soligt läge. Den doftar dessutom ljuvligt av vanilj och är en riktig fjärilsmagnet. Visst är den ju vacker! Den är dock väldigt törstig av sig så det är något att tänka på vid eventuellt köp.
Dahlia kan jag tänka mig att många av er redan känner till, och visst är det en underbar blomma. Den finns ju i princip alla former, storlekar och färger. Jag har grävt ner mina i rabatten, men har även några nyheter som placerats i kruka vid uteplatsen. Årets nyhet hos oss blev dalian ‘Coral Pink’ .
Givetvis skulle även den årliga bilden på mig och dottern i Hagalandets härliga pelargonhav tas. Det börjar verkligen vara tradition, det var ändå tredje året vi nu stod här tillsammans! Oj vad tiden går.
Visst är ju Hagalandet mest känt för sina vackra pelargoner. Så vackra och verkligen av fin kvalité. Jag har övervintrat mina utan problem så några nyheter för mig fick följa med hem, närmaste bestämt pelargonen ‘Dolce Vita Karen’ , ‘Estelle’ samt ‘Diabolo’.
Kaninerna var minst sagt intressanta också…
…men absolut roligast var det nog att följa med i pojkarna bus lekar!
I vårt nygrävda trädgårdsland kommer denna att få klättra på vid ingången innan något lite mer permanent sätts på plats. ‘Klockrankan’ är perfekt att använda sig av om man vill ha något som växer med otrolig kraft trots att den inte är flerårig. Den växer ivrigt och skapar mycket bladmassa på kort tid. Klockrankan kan bli ca 2-5 meter hög!
Klockranka brukar klara sig bra från sjukdomar och skadedjur. Den är också köldtålig nog att klara en lätt frostknäpp eller två under hösten. Dessutom kan lockrankan övervintras inomhus om den planterats i kruka. På senhösten kan man klippa ner växten ordentligt och sedan placera den ljust och svalt inomhus. En bra temperatur är 8-15 grader. När vårsolen tittar fram kommer klockrankan att börja växa igen.
Förutom blommor brukar Hagalandet även passa på att sälja lite smått och gott från lokala företag. Vi köpte med oss en burk honung. Kul att prova på och så väldans gott med jordgubbar och grekisk joghurt om ni frågar mig.
Tack för oss denna gång! Vilken blomma blev Du mest nyfiken på?