I går lade jag upp en bild på mitt absoluta favoritbröd på Instagram (@volanglinda) och fick genast en massa frågor om receptet. Receptet kommer från Leila och är en filmjölkslimpa proppad med goda saker som nötter, solroskärnor och torkad frukt.
Det allra bästa med den här filmjölkslimpan är – förutom att den är väldigt god – att den går hur fort som helst att göra. Det är bara att hacka, blanda och grädda.
Leilas Filmjölkslimpa
Du behöver:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Havregryn att strö över innan gräddning
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Hacka frukten och hasselnötterna mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.
Tips!
Jag brukar göra dubbel – eller trippel – sats när jag ändå är i gång. Brödet går nämligen superbra att frysa. Det är bara att skära färdiga skivor innan man fryser in det och så har man världens godaste bröd för flera veckor i frysen.
Tips!
Har man t ex inte både vetekross och rågkross hemma kan man dubbla det ena och utesluta det andra. Samma sak med t ex aprikoser och russin. Det går bra att improvisera lite så länge mängden är densamma.
Detta inlägg har 3 kommentarer
Å det lät mycket gott! Får bli ett projekt med sonen i helgen 🙂 Tack för tipset!
//Linnéa
http://www.thewildrose.se
Hoppas det blev bra!:)
Den blev kanon! Försvann snabbt 😀