Till Chaplins namngivning bakade jag – bland annat – de här väldigt goda rabarberbullarna med mandelmassa och kardemumma. Så himla perfekta att göra när man ska bjuda många – eller om man bara vill ha frysen full med godsaker att plocka fram då och då.
Receptet kommer från Mitt Kök från början men jag har modifierat det lite (till det bättre).
Rabarberbullar med mandelmassa och kardemumma
20 st stora bullar eller 35 st små
Du behöver:
1 pkt jäst för söta degar
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
3/4 dl ljus sirap
1 ägg
4 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Fyllning 1:
200 g mandelmassa
100 g margarin eller smör
3 tsk mortlade kardemummakärnor
Fyllning 2:
200 g rabarber (2 stjälkar)
3/4 dl ljus sirap
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ägg, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Gör under tiden fyllningarna. Blanda mandelmassa, margarin eller smör och kardemumma till en bredbar röra. Skär rabarbern i skivor och koka den med sirap tills den är mjuk, rör då och då. Låt rabarbern svalna.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut den till en rektangulär platta och skär den i 20 (eller 35 beroende på hur stora formar du har) jämnstora rutor.
Lägg en klick mandelmassafyllning och en klick rabarber på varje. Vik och tryck ihop ändarna (ändarna ska vara uppåt) och lägg dem i bullformar. Ställ dem gärna i en muffinsplåt så att de jäser uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader i 10-12 minuter.
Lycka till!
Detta inlägg har en kommentar
Men dessa måste jag ju bara testa! Maken min ääääälskar rabarber och jag mandelmassa, känns ju som det borde bli en hit då! Finfina bilder också, du är så full av inspiration!