Förra året publicerade jag ett recept på iskaffe – Cold brew – som vi drack ungefär hela tiden när vi var i New York. Det var många av er som gillade receptet så för er nya läsare – och för er som aldrig testade – kommer det här igen.
Om ni gillar iskaffe kommer ni älska detta!
Kallbryggt kaffe är en process där man blötlägger kaffe i kallt vatten under en längre period. Skillnaden mot vanligt iskaffe är att komponenter som lyfts fram av höga temperaturer – som till exempelvis bitterhet – undviks vid kallbryggning och istället framhävs de söta aromerna och kaffet blir rundare i smaken. Kallbyggt kaffe är perfekt att servera i ett stort glas med is och mjölk en varm sommardag!
Här kommer mitt recept på Cold brew coffee:
Kallbryggt kaffe / Cold brew coffee
Gör så här:
Mät upp 100 gram grovmalet kaffe och häll det i en behållare som kan förslutas.
Häll på 1 liter kallt vatten och rör om.
Täck med lock och ställ in i kylen. Låt stå i 1 dygn.
Sila kaffet genom ett filter, ner i den behållare du vill servera kaffet ur.
Servera som det är, över is och/celler med mjölk.
Tips! Har du en pressobryggare fungerar det utmärkt att göra kaffet direkt i denna. Häll i kaffe i botten, på med vatten och låt den stå i ca 20-24 timmar. Tryck sedan ner pressen och servera!
Foto via Offbeat and inspired och Little green dot.
Psst. Klicka gärna på hjärtat här under så att jag vet vad du tycker om att läsa här på bloggen. Det betyder mycket för mig!
Detta inlägg har 4 kommentarer
Åh, detta måste jag testa! 🙂
Do it!
Älskar detta tipset! TACK! Trodde att Cold Brew var något svårt hipstrigt att få till. Och älskar iskaffe! ?
Så roligt att höra! Inte alls svårt att få till. Lovar!