anemon-3

Om ett öppet brev till Stefan Löfvén

Idag är jag med i ett himla flott sällskap när Expressen publicerar en artikel av Emma Sundh och Maria Soxbo – adresserat till ingen mindre än statsminister Stefan Löfvén.

Artikeln är undertecknad av sammanlagt 87 influencers och uppmanar Löfven till att ta hårdare tag när det kommer till ett regelverk kring klimatet. Där kan man bland annat läsa:

“Vi väljare gör vad vi kan. Vi återvinner, tackar nej till plastpåsar och dricker ekologisk mjölk. Vi elcyklar, Blocketfyndar och blir flexitarianer, vegetarianer och veganer”. 

 

“Ditt främsta ansvar är att använda pengarna rätt och att samarbeta internationellt för att planeten ska överleva. Men du måste också styra om oss, dina medborgare. Vi har skapat en fantastisk välfärd, där många har ekonomi att resa, konsumera och njuta. Vi klickar hem krimskrams på nätet, tar en sista minuten till solen och en takeaway-mugg i farten. Och vi fattar nu att det inte funkar, men det är svårare än man kan tro att släppa taget om en bekväm livsstil”.

  

En så viktig fråga som inte kan få tillräckligt mycket uppmärksamhet tycker jag. Vi försöker alla dra vårt strå till stacken men jag – och flera med mig – tror på att det behövs fler insatser från beslutsfattare för att göra det lättare att välja rätt produkter, rätt mat osv. Med det sagt är jag själv inte en person som gör alla rätt. Men jag försöker att fatta klokare beslut och att se på saker med ett bredare perspektiv. Jag tror att det är en bra början men att det upp till de som skapar våra lagar att få fler att få kunskap, information och att skapa förhållningssätt som gör det enklare att välja rätt.

Vad tänker du? Håller ni med eller inte? Berätta gärna!

10
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Malin

  Ja jag håller med om att politiker behöver ta tag i klimat och miljöfrågor både lokalt och globalt. Men jag håller inte med om vad som står i artikeln. Det får stå för er som skrivit/står bakom. Ni idiotförklarar hela befolkningen när ni skriver att vi är tonåringar utan konsekvenstänk. Och vi som gör saker i verkliga livet kallas för hycklare om vi skriver ut något positivt vi gjort nån gång, trots att det sitter i ryggmärgen och inte är något man skryter med alls. Och sen är det ju så att ni valt att ta med Clara Lidström… personen som i två inlägg skriver att alla vuxna som inte har ansvar för en familj ska göra klimatet en tjänst och ta livet av sig. (det finns inget som ursäktar att skriva så, varken skämt eller ironi). Jag vill inte bidra på något vis till den där klimatklubben som startats, kan ni inte respektera oss utan barn har jag inget intresse av att värna miljön längre, respekt ska gälla åt båda håll.

 2. Sonja

  Malin, jag håller med dig helt och hållet! Klimatklubben är ändå bara en prestigegrej och pengarmaskin! Buzzordet är just nu klimaträddningen och då måste man vara med på trenden som bloggare såklart!
  Utan att reflekterera över att vegan livstil skulle vara bra för miljön då det är tvärtom (förutom att fasta på vintern där det inte finns närodlad, LOL), eller att det sorteras second hand på Myrorna i Sthlm och sen fraktas genom Sverige hit och dit, att det skulle vara bra på nåt sätt osv.
  Och de utan barn lever mer miljövänliga än de andra med barn de då har ett mycket större fotavtryck!!

 3. Emma Thun

  Oavsett formuleringar så känner jag ändå att budskapet är tydligt och jag håller med fullt ut! När man inte är insatt till 100% så är det kanske svårt att förstå alla aspekter men med mitt – kanske då låga? – kunnande så hade jag verkligen önskat att flyg blev oootroligt dyrt jämfört med tåg, att kakor med palmolja (både för hälsa och miljö) fick betydligt högre momssats än närodlade grönsaker o.s.v. Men ibland funderar jag på varför det inte redan är så? Det borde väl inte vara någon som i hjärtat och magen känner att det skulle vara dåligt? Så vad är det som hindrar? Vad är det ”vi vanliga” inte förstår – som sätter käppar i hjulen?

 4. Volang

  @Malin

  Hej Malin! Tack för att du läst artikeln. Jag tycker att det låter väldigt glädjande om du inte känner att du tillhör den grupp som nämns i artikeln, som fortsätter att leva sitt liv utan ett konsekvenstänk. Jag tycker verkligen inte heller att det är upp till individen att göra “alla rätt” i detta fall. Det är för svårt! Därför tycker jag att artikeln har en viktig poäng i att lagarna behöver skärpas för att alla ska kunna göra mer långsiktiga val lättare. Men det finns mycket problematiskt med frågan, det håller jag med om. Till exempel ett klassperspektiv och hur vi ska gå tillväga för att få fler än en välbärgad medelklass att få upp ögonen för problemet vi står inför.

  Tack för din kommentar och för att du är med i debatten!

 5. Volang

  @Sonja

  Tack för din kommentar. Gällande ditt påstående om att Klimatklubben handlar om pengar jag meddela att du har helt fel. De som står bakom Klimatklubben tjänar inga pengar på detta idag utan gör detta utöver sin ordinarie arbetstid. Att det är bättre att handla second hand är nyproducerat är ett faktum, oavsett om kläderna skickas runt från en butik till en annan i samma stad. Vet inte hur du tänker kring detta? De utan barn påverkar absolut miljön mindre än de som har barn även om detta såklart också är individuellt och beroende på respektive livsstil. En person utan barn som lever utan att tänka på klimatet överhuvudtaget påverkar rimligtvis klimatet mer än en familj som är självhushållande i en glesbygd.

  Tack för att du läser min blogg och upprörs av det jag skriver då och då. Det är väldigt uppfriskande och intressant att läsa. Allt gott!

 6. Volang

  @EMMA THUN

  Emma! Tack för din kommentar och för att du läser! Jag skulle nog vilja svara kapitalismen på den frågan…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.