citronkladdkaka07

Citronkladdkaka

 

Citronkladdkaka. Hur ni hört något så ljuvligt?

Som den citronälskare jag är så var det kanske inte konstigt att jag gav mig på denna för några år sedan när jag hittade den hos Lindas bakskola.  Och herregud min gud så god den är! Den är en riktigt syrlig och fräsch kladdkaka som fullkomligt smälter i munnen. Och det allra bästa är att den är galet enkelt att göra, går snabbt OCH den lämnar väldigt lite disk efter sig! Hurra! Win-win-win alltså!

Salmbärsrankorna som växer i diket mot åkern här hemma är så vackra att dekorera diverse bakverk med tycker jag.

Jag kan vara en av de stökigaste och rörigaste människor i världen när jag bakar. Det blir alltid total kaos precis överallt där jag dragit fram. Jag fattar inte hur man kan baka snyggt och ordningsamt? Men till denna citronkladdkaka rörs allt ihop i en kastrull på spisen, så det enda slabb och disk som blir är i princip; en kastrull, en bakform och lite bakmått. Möjligtvis en slickepott också. Så, har du dåligt med tid och helst inte vill slabba ner hela köket med bakbunkar etc så är detta kakan för dig. Inget snack om saken.

Okej, det finns en möjlighet att jag är lite lätt partisk, eftersom citron i kakor och efterrätter är det bästa jag vet. Men denna är väl beprövad här hemma. Jag har bakat den otaliga gånger och den har gått hem hos ALLA jag känner. Till och med hos min lillebror som är en stor förespråkare av endast olika chokladskapelser. Det om något måste ju vara gott betyg tänker jag. Själv väljer jag citronkladdkakan framför den klassiska chokladkladdkakan alla dagar i veckan. Ni bara måste testa!

Recept på Citronkladdkaka (ca 12 bitar):

1 ekologisk citron 
150 g smör 
3 ägg 
3 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 

Garnering
florsocker och rivet citronskal

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Plocka bort formen och pudra den med lite florsocker före servering och riv lite citronskal och lägg på toppen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Gillar ni citron så är jag övertygad om att ni kommer älska den lika mycket som jag. Jag håller tummarna för det!

4
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.