IMG_3874

Allt om hur man odlar sina egna blommor

Hej!!

Ni var många som gillade mitt inlägg om sommarblommor som passar bra som snitt. Jag fick då även frågan om jag kunde göra ett inlägg om hur man faktiskt planterar! Hur gör man!? Så här kommer lite tips!

När ska man börja plantera?

När man ska börja plantera beror på vad det är för sort. Sånt brukar stå på fröpåsen och annars får man googla sig till det. Jag har sorterat mina fröpåsar efter när de ska ner i jorden och mitt första lass ska planteras i början av mars. Chili och paprika är exempel på sånt som sås redan nu! I mars planterar jag rosenskära bland annat. Det beror lite på var i landet man bor också, det kan till exempel stå på påsen “mars-maj” och det som händer är väl egentligen att växterna kommer att behöva planteras om och kan bli stora och rangliga om de står inne för länge men planterar man för sent så dröjer det ännu längre med blomningen. Enklast är egentligen att prova sig fram (och anteckna inför nästa år, annars har man glömt) när det passar bäst att plantera vad. I år har vi växthuset som en räddare i nöden så sista månaden kommer allt att flytta ut dit. Måste sätta in en frostvakt eller någon värme dock. På en del fröpåsar står det att det ska direktsås på växtplatsen men med våran korta norrländska sommar så hinner det knappt blomma då, så sånt förgror jag inomhus i april!

Hur planterar man frön?

Det är rekommenderat att använda såjord som är väldigt näringsfattig, det gör att rötterna får kämpa lite mer och blir fler och starkare. Jag är en sån som alltid tar genvägar och planterar därför direkt i vanlig planteringsjord. Man kan plantera i små krukor eller i stora lådor, stora plastbackar från ex rusta eller i godislådor man får hämta gratis i affären. Man får vara lite försiktig med vattningen bara så det lite blir en sjö i botten. På påsarna står även information om hur de ska planteras men jag gör förstås alltid det enklaste, häller ner jord i en låda, sprayar vatten så jorden blir fuktig, strör ut frön och lägger sen på ett tunt lager med jord ovanpå och duschar jorden igen. Sen kan man ta ett ark plastfolie och lägga över, men gör små hål i den så det inte möglar där i. Sen är det bara att hålla koll på dem, hålla jorden lätt fuktig och vänta tills det börjar växa. Lådorna stället man i ett ljust fönster, i år blir det även på bord vid fönstret och i flera rum haha.. En del sorter ska odlas ljust och svalt, mörkt och kallt eller annat men i så fall får du läsa instruktionen på påsen, jag bryr mig förstås sällan om sånt.  Det brukar växa ändå. Så ta mina instruktioner med en nya salt om du är perfektionist haha..

Omplantering

När dina små frön börjat växa och du ser hur det bildas en liten planta som blir lite ranglig är det dags att plantera om. Det brukar vara tätt mellan plantorna och då kan man försiktigt peta upp dem med en kniv eller matsked. Då är tanken att man sätter plantan i en större kruka med mer jord och då kan man sätta ner plantan en bit i jorden så den rangliga delen försvinner under ytan. Man fyller den nya krukan med jord, gör ett hål med fingret och stoppar ner plantan ganska djupt. Sen fyller man på med jord och trycker till lite lätt med händerna och vattnar ordentligt. Jag brukar ibland bara fylla på med jord i den första lådan men när plantorna sitter för tätt så slåss de om näringen och växer sämre så ge de ordentligt med plats. Förhoppningsvis klarar sig plantan på den krukan resten av tiden innan det är dags för utplantering!

Utplantering

Plantorna ska planteras ut när det inte längre finns någon risk för frost. 12 juni förra året frös mina känsligaste växter (dahlior, gurk- och tomatplantorna) ihjäl så i år väntar jag tills midsommar innan jag vågar mig på det! I år kommer jag att bära ut allt till växthuset och köra lite värme där tills frostrisken är över så jag slipper bo i en djungel. Växterna kan ofta vara lite rangliga när man planterar ut dem, de är inte vana med stark sol, vind eller temperaturväxlingarna så därför brukar man börja med att vänja dem ett par timmar om dagen innan man faktiskt gräver ner dem. Jag bär ut dem på altanen på förmiddagen och in på eftermiddag/kväll i ett par dagar. När det sen är dags så är det egentligen bara en smaksak om man vill sätta dem i krukor eller rabatter, sorter tillsammans eller blandat. Det man kan tänka på är hur stor plantan kommer att bli för det är avgörande för hur mycket plats man bör ge den (står på fröpåsen) och vilken man bör sätta framtill osv. Jag har några rabatter runt om huset där jag fyller upp med sommarblommor (ettåriga) bland perennerna (de fleråriga) men förra året gjorde vi en stor snittblommeodling bakom växthuset där jag grävde ner en massa plantor. Där satte jag alla sorter var för sig för att lättare kunna hitta det jag ville ha! I år kommer jag plantera ännu mer så vi kanske får göra trädgårdslandet lite större.

Dahlior då?

Med dahliafrön så kan du göra precis som jag skrivit om här uppe. Men köper du knölar så ska de skötas på ett annat sätt. Knölarna ger stora och buskiga plantor med många blommor, sommardahliorna man planterar från frön blir betydligt mindre. De ska sättas några centimeter under jorden i en ganska stor kruka, helst en stor hink. Någon gång i mars-april. Man kan se var på knölen stjälken växte förra säsongen, den ska förstås planteras uppåt.  Helst ska den stå ljust och svalt men vi har ingen lämplig plats så de har stått i helt vanliga fönster inne i huset. Man ska vattna väldigt lite i början så knölen inte ruttnar, men när man börjar se bladen sticka upp så kan man försiktigt börja vattna den mer som en helt vanlig planta. När den blivit ca 20 cm hög så man kan knipsa av toppen (klipp precis ovanför ett bladpar, har den inga bladpar så vänta tills du ser dem) för då förgrenar den sig och blir större och kraftigare. Skottet du klippte lös kan du trycka ner i en kruka med jord så rotar den sig och du får en extra dahlia. När man planterar de inomhus så kan de bli lite rangliga så en blompinne eller två kan vara bra. De är väldigt frostkänsliga så var försiktig och kolla SMHI innan du gör det haha! De här plantorna blir i regel väldigt stora och kraftiga och behöver gott om plats för att kunna bre ut sig, iallafall en halvmeter mellan plantorna! Sen är det bara att vattna och gödsla, de gillar gödsel så ös på bara. Ju mer blommor du plockar desto mer kommer det!

Luktärt?

Luktärt får gärna förodlas inne om man vill att de ska blomma tidigt. De fortsätter ju blomma hela säsongen så länge man är duktig och plockar blommorna på dem! Jag har satt inomhus tidigare och de blev bara rangliga. När jag sedan planterade ut dem så var det som om de vissnade och ärtan sköt nytt starkare material så i år kommer jag att vara snabb att flytta ut dem till växthuset! Vill du veta mer så kan du läsa vidare här.

Och när det blir höst?

Sommarblommorna dör. Är man duktig kan man försöka samla in frökapslar och spara till nästa år annars kan man bara slita upp plantorna och lägga på komposten. Dahliaknölarna ska grävas upp innan frosten kommer, då börjar man med att kapa stammen några cm ovanför knölen, borsta bort all jord och låta de torka ett par dagar innan man sedan förvarar dem torrt och svalt. Jag har mina i papperspåsar fulla med spån nere i källaren. Om man tagit skott och planterat så kan man se om de hunnit bilda knölar, isåfall sparar man förstås de också!

En del blommor kan planteras redan på hösten inför nästa sommar, vallmo till exempel har en förmåga att självså sig!

Frosten tog död på mina plantor några dagar efter utplantering förra året. De repade sig och började blomma lagom tills när höstfrosten kom så jag grävde upp några plantor och tog in! Jag var verkligen inte redo för höst.

 

Vad ska man så och vad köper man färdigt?

Jag har odlat själv i snart 15 år. Bara för att det är roligt och som terapi för själen att se det växa. Jag började att plantera min egen persilja i lägenheten när jag var 19 år! När vi köpte hus blev det lite fler sorter. Sen har jag ökat, minskat, bytt sorter, testat blommor och lärt mig lite mer om vad som är värt att så själv och vad som är värt att faktiskt köpa som färdig planta. I kryddväg så planterar jag persilja och dill i år. Resten köper jag färdiga plantor på ica och gräver ner. Dragon och mynta är fleråriga så de kommer av sig själv. Persiljan tar sin lilla tid så jag köper några såna plantor också som man kan äta av så länge och de frön jag sått själv skördas på hösten och så fryser jag in det. Dill är också värt att odla själv och även frysa in. Så vill man ha mycket kan det vara värt att odla själv men för en planta så är det inte värt varken tiden eller pengarna.

När det kommer till blommor är det egentligen samma sak, ska du ha mycket så är det absolut värt att odla själv men är det bara någon enstaka så kan man lika gärna köpa. En del sorter är enkla att odla, rosenskära, dahlior, luktärt är några exempel som jag tycker är roliga och lättsamma. Det blir ju rätt dyrt att köpa plantor om man ska många och det finns så många fler sorter att välja på om man väljer fröer! Och så är det ju så roligt!!

Från höstens skörd! Ren lycka att få plocka in.

 

Här ser ni en del av vår trädgård, här brukar jag odla kryddor, sockerärt och morötter!

 

Nu hoppas jag såklart att ni känner er tryggare och kanske till och med lite inspirerad att testa odla själva! Har ni frågor så fråga på. Så ska jag försöka svara!

26
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Rebecka

  TACK! 🙂 Så många bra tips, är så taggad på att börja så mina egna sommarblommor i år! Jag förkultiverade dahlior förra året och det gick hur bra som helst, så kul när man själv gjort allt från grunden! Det slår liksom de färdiga perennerna som jag köpte på handelsträdgården och puttade ner i rabatten 😉 Men en dum fråga… Hur många frön sätter man i varje kruka?! När man sätter sommarblommor t.ex, hur många frön ska man så egentligen? På ett ungefär…

  1. Viktoria Holmgren

   Åh vad kul! När man sätter dem första gången kan man strö på med några centimeters mellanrum, sen när man planterar om dem ska det vara en i varje kruka! 🙂

 2. K

  Hur stor kruka ska man ha till café au lait och break out dahlian?

  1. Viktoria Holmgren

   Jag skulle nog ta en 20 liters! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.