Cuve rose blogg-1-4

Nyårets efterrätt – brieosttårta med fikon, nötter och honung

I annonssamarbete med Arvid Nordquist Vinhandel

Inlägget är ett samarbete sponsrat av Arvid Nordquist Vinhandel och KWV Cuvée Rosé. KWV Cuvée Rosé, är ett mousserande vin som är halvtorrt och fruktigt med toner av jordgubbar och passar mycket bra som ett sötare dryckesinslag till efterrätt på nyår.

Nu går jag händelserna i förväg, men lite nyårsinspiration har väl ingen dött av mitt i allt julstök? Eller kanske skippar ni alla sötsaker till kaffet i jul, och överraskar med ljummen osttårta.

Jag är väl inte ensam om att ha inspirerats av nästan orimligt härliga Sofia Woods matlagning sedan hennes kokbok kom?

Jag är inte mycket för söt tårta då det vankas efterrätt utan kör hellre på något ostigt. Och helt ärligt, så kan detta var den godaste tårta jag ätit: brietårta med honung, valnötter och fikon. Jag ni fattar, det går liksom inte misslyckas.

Bakad brietårta med honung, valnötter och fikon

cirka 8 portioner 

1 rund hel brieost (500 g) 

1 dl honung

4 färska fikon

Värm ugnen till 200°C. Lägg hela brietårtan på en ugnsplåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Kolla så att brien är hel eftersom den annars kommer flyta ut på plåten.

Ta ut den bakade osten och toppa med honung, fikon och valnötter. Garnera med färska blommor för festligare känsla. Servera direkt. 

Den blommiga KWV Cuvée Rosé – flaskan är så on brand jag. Jag menar, rosa rosor på etiketten och jag är såld.

Tillhör ni som jag den kategori människor som blir rasande (inombords) när matgästerna plockar bort blommorna på bordet man dukat, med argumentet “så man ser varandra bättre”?

Lösningen stavas blomstermoln. Det är så smidigt att göra och ger sån härlig effekt i rummet. Tittar ni noga på ovanstående bild ser ni att jag använt mig av hönsnät som grund. Formade helt enkelt en oval korv av hönsnätet och stack i blommor som håller sig fina även när de torkar.

En brietårta fick ljumna hallon istället för fikon. Även den kombinationen måste ni testa. Hallonen smakar så mycket mer när de är lite varma. Och närman ringlar honung över varma hallon så uppstår magi. Ni måste testa.

Dukningstips. Knyt ihop en pytteliten bukett med ett tårtpapper och lägg på var gästs tallrik.

En ost garnerades med björnbär. Som sagt, ost, bär och honung. Det är svårt att misslyckas.

Nu längtar jag något alldeles gränslöst till nyår. Jul i all ära, men jag älskar nyår nästan lika mycket som jag älskar midsommar. Jag får alltid en stark känsla av nystart, ny härlig energi och det bästa av allt; att få äta och dricka och prata och umgås med vänner inpå småtimmarna. Då njuter jag som ett barn på julafton.

13
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Katrin

  Wooow vilket inlägg Emma!! Så fint!

  1. What Decorates My Day

   Men åh tack kära du! Vad glad jag blir!

 2. Emmi

  Aah inspiration!! ❤️❤️❤️

  1. What Decorates My Day

   Tack hjärtat <3

 3. Hannes

  Men alltså wow!!! Detta är samarbeten jag kallas av högsta klass. De visuella elementen kompletterar det du försöker berätta så väl. Otrolig inspiration.

  1. What Decorates My Day

   Hannes! Dina ord värmer något alldeles oerhört! TACK TACK TACK!

  1. What Decorates My Day

   Tusen tack kära du!

 4. Tusen tack för så himla fin inspiration! Det blev denna som dessert hos oss igår, fattar inte att jag inte testat varm Brietårta innan, älskar Brieost och honung och fikon. Gjorde en med hallon med!

  Länkar till dig var jag fann detta vackra inlägg!

  Önskar dig ett makalöst 2020!

  Kram Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.