Just nu är det högsäsong för pumpor, både ätbara och dekorationspumpor. Att tillaga pumpa är väldigt enkelt, och framförallt väldigt gott. Här kommer ett höstigt recept på pumpasoppa och hembakat bröd. Vi valde att använda oss av en butternutsquashpumpa.
Pumpasoppa
ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller hokkaido)
2 äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 1/2 cm färsk ingefära
2 msk olja
2 l vatten
5 hönsbuljongtärningar (fungerar även med grönsaktbuljong)
1 dl vispgrädde
2 dl sake eller vitt vin (2 dl sake motsvarar 1 dl vin)
2 msk färsk, hackad timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs detta och pumpabitarna i olja i en stor kastrull ca 10 minuter.
Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Häll på grädde och sake/vin. Tillsätt timjan. Låt koka upp.
Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera gärna med hembakat bröd.
Världens enklaste bröd
45-60 min, 175 grader
7 dl mjöl (hälften ska vara vetemjöl, men sen är det bara att vraka och välja på vad man har hemma. Jag valde grahamsmjöl)
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
ca 2 msk brödkryddor
Valfri smaksättning. Jag valde att riva i ett äpple och 1 msk honung.
Solrosfrön
Blanda mjöl, bikarbonat, salt och brödkryddor. Sedan honung och rivet äpple. Häll i filmjölken och rör om. Konsistensen ska vara som en klibbig gröt. Lägg smeten i en avlång brödform med bakplåtspapper i (du kan även använda rapsolja). Häll i smeten i formen, strö över lite frön, och grädda brödet i ca 50 min. Tiden kan variera lite så håll koll på slutet.
Smaklig måltid!