December är väl lite av en bakmånad vilket vi såklart gillar, så just nu fyller vi bloggen med den ena julkakan efter den andra. Den här gången fick det bli klassiska pepparkakor och syltkakor med saffran och lingon. Och så var vi tvungna att provsmaka också.
Pepparkakor
6-8 minuter, 175 grader
2 1/2 dl brun farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malna kryddnejlikor
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna. Låt massan kallna utan omrörning. Rör i bikarbonaten och 3/4 av mjölet. Resten används till utbakning. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda eventuellt in resten av mjölet. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 6-8 min. Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Receptet kommer ursprungligen här ifrån.
Syltkakor med saffran och lingon
15 minuter, 175 grader
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 g saffran (1 kuvert)
4 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 1 dl lingonsylt
Vispa smör och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Blanda i övriga ingredienser. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång och ca 4 cm/diameter. Lägg rullen kallt en stund. Skär den i skivor. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Gör en fördjupning med fingret mitt i varje kaka. Det brukar gå bra när kakdegen mjuknat något. Fyll groparna med sylt. Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme ca 15 minuter.
–
December is a month when we bake a lot, which of course we like, so right now we fill the blog with one christmas cake after another. This time it had to be classic gingerbread and jam cookies with saffron and lingonberries.
Gingerbread
6-8 minutes, 175°C (347F)
1 cup brown sugar
5 tbsp light syrup
5 tbsp water
150 g unsalted butter
1 tbsp ground cinnamon
1 tbsp ground ginger
1 tsp ground clove
3,4 cups all purpose flour
1,5 tsp bicarbonate
Method
Mix brown sugar, syrup and water in a pan. Boil the mixture. Add the butter and let it melt. Add spices. Leave the mixture to cool without stirring. Stir in the bicarbonate and 3/4 of the flour. Save the rest for baking. Wrap the dough in plastic wrap and let it rest cold until next day. Preheat the oven to 175 degrees Celsius (347F). Knead the dough until smooth on a floured table. Use more flour if needed. Roll out the dough thinly and remove the cookies with a round cookie cutter. Use glass or something similar to make beautiful patterns on the cookies. Place them on a baking sheet with parchment paper. Bake the cookies in the oven at 175 degrees Celsius (347F) for 6-8 minutes. Let the cookies cool on the baking sheet. Store in a jar at room temperature or in the freezer.
Jam cookies with saffron and lingonberries
15 minutes, 175°C (347F)
200 g unsalted butter
0,4 cup sugar0,5 g saffron
1,9 cup all purpose flour
Filling:
0,4 cup lingonberry jam
Method
Whip butter and sugar with an electric mixer until it all becomes light and fluffy. Mix in remaining ingredients. Shape the dough into a roll of about 25 inches long and 1,6 inches in diameter. Put the roll in the fridge for a while. Cut the roll into slices. Place on parchment paper on baking sheet. Make a small pit with your finger in the middle of each cookie. It usually goes well when the cookie dough has softened. Fill the pits with jam. Bake cookies in 175 degrees Celsius (347F) for about 15 minutes.