Först vill vi börja med att tacka för alla fina kommentarer vi har fått de senaste dagarna. Framför allt på det här inlägget. Helt galet vad ett par kakor kan spridas snabbt på Pinterest! Sen vill vi så klart passa på att önska gott nytt år, och hoppas så klart att ni fortsätter kika in här hos oss.
För att avrunda det här året på bästa sätt kommer här två riktigt goda saffransrecept.
Saffransscones med hemmagjord björnbärsmarmelad
10 minuter, 230 grader
50 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk honung
1 påse saffran (0,5 g)
1 dl filmjölk
1 dl mjölk
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 230 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Degen ska vara ganska lös. Skeda ner den i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tiden kan variera beroende på hur stora muffinsformar du väljer.
Björnbärsmarmelad
4 dl
500 g frysta björnbär
4 dl råsocker
4 msk pressad apelsin
Lägg frysta bär, socker och saft i en tjockbottnad kastrull. Koka under lock cirka 5 minuter. Ta av locket och fortsätt koka tills marmeladen börjar bli tjock och seg, cirka 15 minuter. Mosa bären lätt med en trägaffel någon gång under koktiden. Marmeladen stelnar ytterligare när den kallnar. Häll upp på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt kallna. Förvara i kylen.
Saffranskokta päron med mörk choklad
1 1/2 kg små gråpäron
3 dl strösocker
7 dl vatten
3/4 g saffran (1 1/2 paket)
1 kanelstång
1/2 citron i skivor
Blanda socker, vatten, saffran, kanel och citron till lagen och koka upp. Ta av från plattan. Skala päronen. Låt skaftet sitta kvar. Lägg päronen i lagen allteftersom de blir klara så mörknar de inte. Koka upp lagen med päronen. Låt sjuda tills päronen är mjuka, det kan ta allt mellan 5 och 20 minuter beroende på hur mjuka de är från början. Ta upp päronen och lägg i en skål. Koka ihop lagen något och häll över päronen. Låt svalna. Servera med smält mörk choklad eller vaniljglass.
_
We want to start by thanking you for all the lovely comments we have received the last days. Especially on this post. It´s crazy how quickly some cookies can be spread on Pinterest! We also want to wish you all a Happy New Year, and we hope to hear from you next year!
Saffron Scones with Homemade Blackberry Jam
10 minutes, 230 °C / 446 °F
50g melted butter
1.7 cups flour
2 teaspoons baking powder
1.5 tbsp honey
1 packet of saffron (0.5 g)
0.4 dl curdled milk
0.4 cups milk
0.5 tsp salt
Preheat the oven to 230 degrees. Mix the ingredients together in a bowl. This dough should be quite loose. Use a spoon and fold into the muffin cups. Bake in center of the oven about 10 minutes, the time may vary depending on the size of muffin cups you use.
Blackberry Jam
2 cups
525 grams of frozen blackberries
2 cups raw sugar
5 tablespoons squeezed orange
Add frozen berries, sugar and juice in a thick bottomed saucepan. Boil under lid for about 5 minutes. Remove the lid and let it continue to boil until the jam starts to become thick and chewy, about 15 minutes. Mash the berries lightly with a wooden fork at some point during the cooking time. The jam further solidifies when it cools. Pour into well-cleaned glass jar. Put on the lid and allow to cool. Store in the fridge.
Saffron-Poached Pears with Dark Chocolate
1 1/2 kg small pears
1.3 cups granulated sugar
3 cups water
3/4 g saffron (1 1/2 packets)
1 cinnamon stick
1/2 lemon into slices
Mix sugar, water, saffron, cinnamon and lemon to the sugar syrup and let it boil. Remove from heat. Peel the pears. Leave the stem in place. Place the pears in the syrup as you have peeld them, so they do not darken. Boil the syrup with the pears. Simmer until the pears are soft, it can take 5 – 20 minutes depending on how soft they are from the beginning. Remove the pears and place them in a bowl. Cook up the syrup slightly and pour over the pears. Let it cool. Serve with melted dark chocolate or vanilla ice cream.