I lördags hade vi (jag och min sambo) födelsedagskalas för världens finaste lilla 2 åring. Helt galet att han redan är 2 år! Innan kalaset hade jag svårt att bestämma mig för vad vi skulle bjuda på. Inte lätt att hitta något som både passar barn och vuxna. Men sen slog det mig att semlor är den perfekta minitårtan, även fast man kanske inte får tjuvstarta så här tidigt. Men med hemmagjord vaniljkräm och hallonsylt som fyllning så borde det väl vara okej? Mandelmassan och florsockret får vänta till den 4 mars.
Eftersom Matilda var en av födelsedagsgästerna kom hon förbi lite tidigare och tog några bilder.
Semlor med hemmagjord vaniljkräm och hallonsylt
Släta bullar
ca 20 st
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker (160g)
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special (900g)
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt. Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. När bullarna svalnat helt så skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Fyll bullen med hallonsylt och vaniljkräm. Vispa grädden och klicka ut den på varje semla. Lägg på locket och pudra eventuellt med florsocker.
Receptet kommer här ifrån från början.
Hemmagjord vaniljkräm
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den sedan svalna.
– Translate –
This Saturday we (me and my fiancee) threw a birthday party for the world’s greatest two-year-old. I can’t believe he’s already two years old! I had trouble deciding on what to serve the guests, it isn’t easy to find something that both kids and adults enjoy. Then it hit me, semlor are perfect minicakes. In Sweden we usually eat semlor March 4, but since I changed the filling to raspberry jam and vanilla cream I hope it’s allright to break tradition.
Since Matilda was one of the guests she dropped by a bit earlier to take some photos.
Semlor with homemade vanilla cream and raspberry jam
Buns
20 buns
50 g fresh yeast
175 g unsalted butter
500 ml milk
160 g granulated sugar
2 tsp ground cardamom seeds
1 tsp salt
900 g all purpose flour
Method
Set the oven to 225 degrees Celsius (437 degrees Fahrenheit). Melt butter in a pan and add milk. Heat to 37 degrees Celsius. Divide the yeast in a bowl and add cardamom. Pour the milk- and buttermix in the bowl and stir until the yeast has dissolved. Add flour while kneading – watch out so you don’t add to much flour, the buns will turn out dry. Mix in salt and sugar and work it to a smooth dough. Knead the dough for about 15 minutes, preferrably using a food blender / dough blender. Let the dough rise to double size for about 30 minutes.
Bring the dough to a baking table and split into pieces of about 80 grams each. Roll pieces into buns and put on baking papper. Let the buns rise to double size once more, this time for about 50 minutes – 1 hour. Bake the buns at 225 degrees Celsius in the bottom of the oven for about 10 minutes. Let cool. When the bun is cool, cut of a lid of each bun. Scoop a pocket with a fork. Fill the pocket with raspberry jam and vanilla cream. Whip cream and put on each bun. Add the lid an icing sugar.
Homemade vanilla cream
2 egg yolks
300 ml milk
3 tbsp granulated sugar
1 tbsp potato flour
1 vanilla bean
Method
Split the vanilla bean and scrape the kernels in a sauce pan. Add the other ingredients and whisk by hand. Let the mix simmer as you continue to whisk until the cream thickens. Let cool.