För några veckor sen, i slutet av november, tjuvstartade vi julen lite med att baka lingon- och pepparkakscupcakes. Ljusen var för att Nathalie hade fyllt år. Cupcakes känns kanske inte som det hetaste man kan baka just nu, men gott är det. Speciellt om det är kombinationen mjuk pepparkaka, syrliga lingon och krämig frosting.
Lingon- och pepparkakscupcakes
(ca 20-25 st)
(ca 20-25 st)
150 gram smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
2 msk lingonsylt
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst, rör ned mjölet blandat med bakpulver och pepparkakskryddor varvat med gräddfilen. Rör till sist ned lingonsylten. Fyll muffinsformar till lite drygt hälften (inte mer). Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter (prova med sticka för att se när de är klara).
Cream cheese frosting
60 gram smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Rivet skal och saft från ½ citron
Rör samtliga ingredienser till en krämig smet. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen och garnera med färska lingon.