Bara två dagar kvar till Julafton. Ute ligger en tunt täcke av vit snö och i fönstrena lyser adventsstakar och stjärnor. Om man skippar stressen och överkonsumtionen så är julen faktiskt helt fantastisk. Och framför allt om man får börja morgonen på bästa sätt. Med en lång julfrukost, med risgrynsgröt och färskt bröd med julost. För några dagar sen träffades vi för just det här. Vi handlade levainbröd och ekologisk juice från Kopparlundens Bageri och kokade risgrynsgröt och tände ljus. Väldigt mysigt.
Nu tar vi lite julledigt, så vi vill passa på att önska er alla en riktigt fin jul! <3
Risgrynsgröt
4 port
2 dl grötris (rundkornigt ris)
4 dl vatten
1 kanelstång
1/2 tsk salt
ca 7 – 7 1/2 dl ekologisk mjölk
Blanda ris och vatten i en kastrull. Lägg i kanelstången och salt. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock 30-40 minuter. Ät gröten med antingen socker eller sirap och kanel.
Translation
Only two days left to Christmas Eve. There’s a thin layer of white snow outside and stars and candles are lighting up windows. If you skip the stress and consumption, Christmas is actually quite fantastic. Especially if you start the morning right, with a big christmas breakfast consisting of rice pudding and fresh bread. A couple of days ago we met up to do exactly this. We bought levainbread and organic juice from Kopparlundens Bakery and made rice pudding and lit candles. Very cosy.
We’re taking a few days off for the holidays, so we would like to wish you all a merry Christmas! <3
Rice Pudding
4 servings
0,8 cup uncooked short grain white rice
1,7 cup water
1 cinnamon rod
1/2 tsp salt
3 cup milk
Mix rice and water in a sauce pan. Add cinnamon rod and salt. Bring to boil and let boil at low heat for about ten minutes. Add milk and stir. Bring to boil once again and let the pudding rise at low heat for about 30-40 minutes. Serve with sugar and/or syrup and cinnamon.