Något av de somrigaste vi vet är fläderblomssaft. Och godaste! Just nu blommar flädern för fullt, så om ni har en fläderbuske på tomten eller i närheten av där ni bor, så passa på att ta tillvara på fläderblommorna. De vackra blommorna fungerar även som snittblommor om man inte vill göra saft på dem.
Vi bor ju, som några av er vet, i olika städer nu för tiden. Så för någon vecka sen så var Matilda i Västerås och hälsade på. Det var extra fint den här gången eftersom vi äntligen fick träffa varandras bebisar. Känns fortfarande helt galet att vi råkade pricka in de där småkorvarna så nära varandra. Det skiljer ju bara några fjuttiga dagar emellan dem. Förutom att vi ägnade oss åt en massa bebisgos hann vi även med att göra lite jobb också. Bland annat fläderblomssaft (med en viss förberedelse). Sen så fick vi testa att fota i ny miljö också, nämligen i Nathalies nya lägenhet.
Att göra fläderblomssaft är ruskigt enkelt. Det enda som är lite bökigt är att den ska stå och dra i ca fyra dygn. Vi valde att göra en liten sats med saft som ger ca 5 dl.
Fläderblomssaft
ca 5 dl
10 stora fläderblomsklasar
1 ekologisk citron
5 dl ekologiskt socker
1 tsk citronsyra
4 dl vatten
Metod
Skölj fläderblomsklasarna i ljummet vatten. Var noga när ni gör detta så det inte kommer med skräp eller små svarta löss som ibland kan finnas på klasarna. Skölj och skär upp citronen i skivor. Varva fläderblomsklasarna, citronen, citronsyran och sockret i en glasskål eller rostfri bunke (försök undvika produkter i plast). Koka upp vattnet och häll den sedan över blommorna. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn. Sila upp saften i flaskor. Förvaras kallt.
Translation
One of the most summerfeely things we know are elderflower lemonade. And the most delicious! The elderflowers are currently in full bloom, so if you have a bush of elderflower nearby, don’t let the flowers go to waste. The flowers also make for beautiful cut flowers if you’re not into making lemonade.
As some of you already know, we live in different cities nowadays. For about a week or so Matilda was to Västerås to visit. This visit was extra great since we got to meet each others babies for the first time. Still feels a bit crazy that we managed to deliver the little cuddlies so close to each other. There’s only a few tiny days between their birthdays. Except having lots of baby cuddle we also did a couple of jobs. For example, one with elderbloom lemonade (with a bit of preparation). We also got to test Nathalie’s new apartment out for shooting jobs.
To make elderbloom lemonade is really simple. The only tricky part is that it have to infuse for about four days. We chose to do a small batch of lemonade, about 5 dl.
Elderbloom lemonade
about 5 dl
10 large elderbloom bunches
1 organic lemon
5 dl organic sugar
1 tbsp citric acid
4 dl water
Method
Rinse the elderbloom bunches in lukewarm water. Be thorough, so no dirt or small black bugs are missed (they are sometimes hidden on the bunches). Rinse and slice the lemons. Mix the elderbloom, lemon, citric acid and sugar in a glass or stainless bowl (try to avoid plastic products). Bring the water to boil and pour it over the flowers. Let rest in room temperature for two days and then in the fridge for two days. Sift the lemonade into bottles. Store in fridge.