Hemmagjord pizza är verkligen fantastiskt gott. Sjukt mycket godare än all köpepizza i världen. Eller okej, det finns så klart riktigt god restaurangpizza, men nu syftade vi på den där sunkpizzan man ibland köper med hem för att man absolut inte orkar laga någon mat. Just nu är det extra roligt att baka pizza eftersom det finns så mycket fina grönsaker i säsong som man kan använda. Sparris, sommarlök, tomater och zucchini är bara några av de färska grönsaker som finns att få tag på.
Det här pizzareceptet är väldigt enkelt och har en ganska kort jästid, vilket är bra om det ska gå fort. Pizzadegsreceptet är Leila Lindholms och är ett av de bästa degrecepten vi testat. Ett trick om ni vill ha extra fina pizzor är att inte kavla ut degen, utan använda händerna för att forma den så där rund och fin.
Leilas Pizzadeg
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 3-4 bitar och baka ut dem med händerna på mjölat bakbord eller bakplåtsklädd plåt. Toppa efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills pizzorna fått fin färg.
Tomatsås
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
3 msk vatten
500 g passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk socker
1 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar
Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den blivit mjuk, häll på vattnet, koka ihop med löken några minuter och koka sedan med passerade tomater, tomatpuré, socker, oregano, i cirka 10 minuter på svag värme. Rör då och då, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Toppingförslag: riven parmesan (skippa den tråkiga pizzaosten som finns att köpa i butik), paprika, körsbärstomater, sparris, babyspenat, kalamataoliver, sommarlök och zucchini.