Ska vi vara helt ärliga så vet vi inte riktigt det korrekta namnet på det här bakverket. Blåbärsgalett eller blåbärstarte? Hur som helst så är den fantastiskt god. Perfekt att baka en regnig söndag som den här. Om ni hellre vill använda er av höstens äpplen i stället för blåbär så går det lika bra. Receptet kommer från början från en av våra favoritbloggar Dagmar’s Kitchen. Om ni inte ha upptäckt Sonjas underbara blogg så är det dags nu. Här hittar ni förresten receptet vi utgått ifrån. Trevlig söndag!
Blåbärsgalette
Degen räcker till två galetter
425 g vetemjöl
225 g smör
1 msk strösocker
1 ekologiskt ägg
3/4 dl mjölk
Fyllning
Blåbär
Rivet citronskal från en ekologisk citron
ca 1 msk potatismjöl
Socker att strö över blåbären
Mät upp mjölet i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet med en gaffel eller med fingrarna tills allt smör är blandat med mjölet. Det skall vara en smulig deg. Tillsätt socker, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i två delar. Lägg degen du skall använda i kylskåpet ca 20-30 minuter. Den andra degen kan du frysa till senare tillfälle. Ta ut degen ur kylskåpet och kavla den på lätt mjölat bakbord till en stor platta. Lägg den på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg på blåbären och strö över lite socker, potatismjöl och rivet citronskal. Vik sedan över degkanten så att den går lite över blåbären. Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Servera med vaniljglass.
Translation
To be perfectly honest we don’t really know the name of this pastry. Blueberry galette or blueberry tart? Anyway, it’s really tasty. Perfect for a rainy Sunday like this one. If you rather use Autumn apples instead of blueberries, just switch. The recipe is originally from Dagmar’s Kitchen. If you haven’t discovered Sonja’s wonderful blog now’s the time. Here’s the recipe that we’ve used for this post. Have a nice Sunday!
Blueberry galette
The dough is for two galettes
425 g wheat flour
225 g butter
1 tablespoon granulated sugar
1 organic egg
3/4 dl milk
Filling
Blueberries
Grated lemon peel
about 1 tablespoon potato flour
Sugar to sprinkle over the blueberries
Measure the wheat flour in a bowl. Cut the butter into small pieces and spread it in the flour with a fork (or your fingers) until all butter is mixed with the flour. Add sugar, eggs and milk and work it into a smooth dough. Divide the dough into two parts. Put the dough you’re going to use into the fridge for about 20-30 minutes. The other dough can be frozen for another day. Take the dough out of the fridge and roll it on a table with some wheat flour until it’s flat. Add to a greaseproof paper. Put the oven to 220 degrees Celsius. Add blueberries, sprinkle some sugar, potato flour and grated lemon peel. Fold the edges of the dough a bit, making it overlap the blueberries. Bake in the middle of the oven for about 25-30 minutes. Serve with vanilla icecream.