Att uppmärksamma att rabarbersäsongen är igång börjar bli lite av en tradition här på bloggen. Tidigare har vi gjort både rabarbersaft och rabarberglass. När vi sågs sist hade Matilda med sig årets första skörd av rabarber från hennes mammas trädgård, och vi var så klart tvungna att laga något gott av dem. Även fast vi egentligen inte alls hade tid med det och vissa av oss hade ett tåg att passa. Men gott var det!
Här kommer världens lättaste, och godaste recept på en somrig kompott.
Rabarber- och hallonkompott
ca 4-5 portioner
ca 4-5 portioner
500g rabarber
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 citron
100 g färska hallon
Skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar och lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna och lägg ner dem tillsammans med rabarbern. Pressa i citronsaft från en citron (håll koll på att inga kärnor åker med). Häll i sockret. Koka på svag värme tills det blivit en kompott. Servera med vaniljglass.