Något av det roligaste (och ofta tidskrävande) att baka är just tårtor. Både för att det är galet gott, och för att de är som små konstverk i sig. Nästa fredag är det midsommar och vad passar inte bättre då än att bjuda på en riktigt god och somrig jordgubbstårta. Just den här tårtan är faktiskt inte alls speciellt tidskrävande utan har ganska få moment och är svår att misslyckas med. Och så är det förstås himla god! Här kommer receptet:
Marängtårta med jordgubbar och rabarber
Sockerkaksbotten
100 gram rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
5 äggulor
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängen
5 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies
Rabarber- och jordgubbskompott
200 gram rabarber
250 gram jordgubbar
0.5 dl strösocker
1 msk vatten
Topping
4 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
Metod
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret och sockret poröst. Tillsätt sedan en äggula i taget under omrörning. Tillsätt även mjölken under omrörning. Bland mjöl och bakpulver separat och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum och tillsätt hälften av sockret i omgångar tills marängsmeten blivit fast i konsistensen. Rör ner resten av sockret och Rice Krispies varsamt. Förbered två runda formar med en diameter på 22 cm med att klä dem med bakplåtspapper. Fördela först sockerkakssmeten i de båda formarna och bred sedan marängsmeten ovanpå. Grädda långt ned i ugnen ca 45 min. Låt tårtorna kallna.
Skiva rabarber och jordgubbarna. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Värm under omrörning i ca 10 min. Låt den koka ihop lite så det inte blir så mycket vätska. Låt den svalna.
Lägg krämen och hälften av grädden mellan tårtbottnarna. Toppa med grädde och jordgubbar.
Translation
One of the most fun (and time demanding) to bake are cakes. Both because it’s so tasty, and because their little art works in themselves. Next Friday it’s Midsummer and what doesn’t fit better then to bake a great summer strawberry cake. This particular cake isn’t all to time demanding but have just a few steps and is hard to mess up. And of course, super tasty! Here’s the recipe.
Meringue cake with strawberries and rhubarb
Sponge cake bottom
100 gram room tempered butter
1.5 dl powdered sugar
5 egg yolks
0.5 dl milk
2 dl wheat flour
2 tsk baking powder
Meringue
5 egg whites
3 dl powdered sugar
3 dl Rice Krispies
Rhubarb and strawberry compote
200 gram rhubarb
250 gram strawberries
0.5 dl powdered sugar
1 tbsp water
Topping
4 dl whipped cream
250 g strawberries
Method
Put oven at 175 degrees Celsius. Whip butter and sugar porous. Add one egg yolk at the time while stirring. Also add the milk while stirring. Mix flor and baking powder separately and pour into the batter.
Whip the egg whites to a white foam and add half of the sugar in rounds until the meringue batter have settled in consistency. Stir down the rest of the sugar and Rice Krispies gently. Prepare two round molds with a 22 cm diameter and dress them with baking paper. First, portion the spongecake batter in both forms and then smear the meringue batter on top. Bake for about 45 minutes, low in the oven. Let the cakes cool.
Cut the rhubarb and strawberries. Add them to a sauce pan with sugar and water. Heat while stirring for about 10 minutes. Let it boil for a while to remove some liquid. Let it cool.
Put the compote and half of the whipped cream between the cake bottoms. Top it off with cream and strawberries.