Idag publicerades ett nytt jobb vi gjort för Ikea Livet Hemma – hemmagjorda marshmallows doppade i mörk choklad och pepparkakskross. Perfekta att bjuda på nu i december. En ny grej är att vi också fick möjlighet att göra en film till receptet. Äntligen säger vi! Det här med film är ju något vi har velat jobba med länge men inte riktigt haft tid med förut. Men nu så. Matilda är ju inte bara fotograf, utan även filmare så det kommer definitivt dyka upp mer rörligt material här på bloggen.
När man bakar marshmallows så kan man välja att göra dem med gelatin eller med agar-agar. Eftersom vi båda är vegetarianer/veganer (och vi vet att vissa av våra läsare är det också) så publicerar vi även ett gelatinfritt receptet här på bloggen. Det andra receptet och fler bilder hittar ni HÄR.
Gelatinfria marshmallows
Ca 1 dl florsocker
2½ dl vatten
4 tsk agar-agar (agar-agar är helt vegetabiliskt och framställt av ett slags sjögräs. Används för att skapa samma konsistensens som gelatin. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer)
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1/2 dl maizena
Topping
Mörk choklad
Pepparkakor
Smörj en ugnsform med olja och pudra över florsocker och maizena som du blandat. Det är för att smeten lätt ska lossna sen. Blanda agar-agar med 0,5 dl vatten i en kastrull. Tillsätt sedan socker, ljus sirap och resten av vattnet. Låt det koka upp. Rör hela tiden i cirka 10 minuter, tills den blivit en tjock och fluffig massa. Rör i hop 1/2 dl florsocker och maizenan i en skål. Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Avsluta med att pudra ytan med florsockerblandningen. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen. Smält chokladen och krossa pepparkakorna. Doppa sedan dina marshmallows i först chokladen och sen pepparkakorna innan du serverar dem.
Translation
Another collaboration that we’ve made with Ikea Livet Hemma has just been published – Homemade marshmallows dipped in dark chocolate and ginger bread crunch. Perfekt as treats now in December. We also go the possibility to do a video to the recipe, which is new to these collaborations. We’ve wanted to do video for quite a while now but haven’t found the time to do so. So finally! Matilda isn’t only a photographer, but also a film maker so more video will appear here on the blog.
When you bake marshmallows you can either make them using gelatine or agar-agar. Since we’re both vegetarian we’ve chosen to publish the gelatine free recipe here. The other recipe and more photos can be found HERE.
Marshallows without gelatine
about 1 dl icing sugar
2½ dl water
4 tsk agar-agar (agar-agar is 100% vegetarian and is made out of sea weed.)
3 dl powdered sugar
2 dl light syrup
1/2 dl cornstarch
Topping
Dark chocolate
Gingerbread cookies
Prepare a baking dish with oil and powder it with a mix of icing sugar and cornstarch. You do this so the batter will be easy to remove from the baking dish. Mix agar-agar with 0,5 dl water in a sauce pan. Add sugar, light syrup and the rest of the water. Bring to boil. Stir constantly for about ten minutes. until it’s a thick and fluffy mass. Mix 0,5 dl icing sugar and cornstarch in a bowl. Pour the batter in the form and even out the top. Finish by powdering the top with the icing sugar mix. Save some to turn the pieces in. Let rest in room temperature over night. Cut to cubes and turn the pieces in the rest of the icing sugar mix. Melt chocolate and crush the gingerbread cookies. Dip your marshallows first in chocolate, and the gingerbread crunch, before serving.
Detta inlägg har 4 kommentarer
Hejsan, ni måste verkligen göra om receptet, för att koka till en fluffig massa, och dessutom med ljus och inte vit sirap? Och utan att vispa? Jag prövade detta och allt jag fick var en dålig kolasås..
Håller med ovanstående. Receptet fungerar tyvärr inte alls. Misstänkte det eftersom det saknar kikärtsspad/ägg/annat med protein men ville ändå testa. Blev mer likt geléråttor i konsistensen.
Önskar jag läst kommentarerna innan för det var ungefär vad jag också fick…
Till er som läser kommentarerna om att detta recept inte funkar, jag kan också intyga att det INTE funkar. 5 års erfarenhet inom bakning och gjorde dessutom det som inte står i receptet – kokade först upp socker, sirap & vatten, blommade agar agar i ca 5 minuter. Tillsatte sedan agar agar till sockersirapen och lät koka ytterligare 5 minuter. Sen använde jag en assistent som Försökte vispa upp detta i 20 minuter. Det jag fick var en tjock ”deg” som inte alls blev marshmallows, på sin höjd liknande det en seg kola. Slösa varken tid, pengar eller hopp på detta recept!