Säljig rubrik va?! Men tror bestämt att det här kan vara en av de godaste i alla fall. I veckan plockade vi ett gäng äpplen från Sannas trädgård och åkte ut till torpet för att baka en äppelpaj. Där ute har löven börjat skifta färg, och luften var krispig. Åh vad vi trivs bra där ute!
Pajdeg:
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
2 äggulor
Mandelfyllning:
400 g mandelmassa
2 msk strösocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
2 tsk kanel
2 ägg
ca 5 äpplen
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Tärna smöret och lägg det i en matberedare tillsammans med mjölet och florsockret. Kör tills det blir grynigt. Tillsätt ägget och fortsätt blanda tills degen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.
Riv mandelmassan och blanda med alla ingredienser till mandelfyllningen i en matberedare eller med en elvisp. Häll ner smeten i pajformen.
Skala äpplena och skiva dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna i mandelfyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter, eller tills pajen är gyllene. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller en klick vaniljglass.
Trevlig helg! <3