lovely life vintagefabriken blogg recovering shopaholics

Månadens hållbara profil – Recovering Shopaholics aka Sophia Schyman

Så här i slutet av November är det hög tid att presentera denna månads hållbara profil. Den här månaden har vi valt Sofia Schyman som driver bloggen Recovering Shopaholics! 

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife7

Sofia och hennes familj bor i en magisk villa i Saltsjöbaden som tagen ur en Astrid Lindgren-film där Madicken och Lisabet skulle kunna skymta förbi i sina i vita spetsklänningar, rutiga förkläden och rejäla svarta strumpbyxor. Bloggen blandar inredning, mode, loppisfynd, villaliv och DIY på ett perfekt sätt.

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife8

Och det bästa av allt? Det är hela tiden med en stor dos medvetenhet och ett sunt problematiserande kring vår tids överkonsumtion. Perfekt att reflektera över denna konsumtionens dag – Black Friday.

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife13

Sofia började faktiskt sin bloggresa genom att införa ett år av klädköpstopp – varken nytt eller gammalt fick flytta in i garderoben – och efter det har den medvetna konsumtionen och slow fashion-livet bara rullat på. Och när en läser Sofias blogg slås en av att det faktiskt inte behöver vara så svårt, det är nog egentligen bara att bestämma sig. På samma sätt som vi med lätthet (nåväl) kan bestämma oss för att äta mer nyttigt eller börja träna för att må bättre. Värt att tänka på att sluta eller åtminstone kraftigt minska sin konsumtion är en hälsogärning för klimatet. Och för plånboken, och troligtvis för den mentala hälsan, men det känns sekundärt i sammanhanget.  

Så, varsågoda månadens hållbara intervju kommer här!

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife6 

Vem är du? Berätta kort om dig själv!

En ganska alldaglig småbarnsförälder som bor i Saltsjöbaden, utanför Stockholm, tillsammans med Andreas, våra två barn Juni och Nils och katterna Kjell och Ing-Britt. Gamla prylar och blommiga tapeter är helt oemotståndligt, och exakt så inreder jag vårt hem.

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife11 

Vilka är ditt/dina bästa tips för att inreda hållbart? 

Detta är lika mycket en påminnelse till mig själv: Tålamod är den främsta dygden! Vi har blivit så vana vid att konsumera fort och ofta, att vi glömt bort tjusningen med att längta. Vi har bott i vårt hus i mer än två år, och fortfarande har vi massor kvar. Att vänta in rätt grej på andrahandsmarknaden är det bästa för både miljö och plånbok. Grundplåten i ett hem är en säng och kaffekoppar, resten måste få växa fram över tid. Och jag inbillar mig att grejer som man trånat efter håller värdet extra länge. 

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife12

Vilket är ditt bästa vintagefynd?

Köpte ett hörnskåp från 20-talet – inrökt så till vida att färgen gått från grå till gul – för 300 kr på Blocket. Målade det med äggoljetempera och det blev som ett helt nytt, gammalt skåp. Kommer hålla i 90 år till, hoppas jag. Annars är jag ofta försiktig med att måla om gamla grejer. Mitt favvoköp (dock ej fynd för den kostade nog en tusenlapp och var i bedrövligt skick) är min Carl Larsson-lampa i sidentyg från 60-talet. Mormorstrosan kallar vi den och jag älskar den som ett tredje barn.

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife9

Om du skulle rekommendera någonting på tema hållbart – det kan vara allt från en person till en butik till ett husmorstips – vad skulle det vara? 

“Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.”  Ett berömt citat från William Morris som jag tycker har större bäring nu än då.Vi lever i en tid av överflöd och problemet för vår del är inte längre knappa resurser. Tvärtom. De snabba trendväxlingarna har gjort i förlorat vår förmåga att uppskatta bra material och hantverk – något som däremot finns i överflöd på andrahandsmarknaden. Jag tycker att alla borde unna sig att rensa hemmet emellanåt, och framförallt – att stå emot nästa snabba trend. 

recoveringshopaholics_lindaochlouise_lovelylife4 

Ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen?

Gör begagnat till en livsstil. Jag har gjort resan från aningslös storkonsument till en betydligt kräsnare sådan i etapper. Det lättaste var att börja köpa begagnade barnkläder, där är tröskeln låg. I år har jag och maken äntligen börjat ge varandra begagnade födelsedagspresenter. Vi är ganska slarviga på att komma ihåg och ge varandra presenter, men tidigare har vi alltid köpt splitternya grejer. Av helt oklar anledning. Nu är den sista olaten borta. Släkten kan härmed anses vara varnad inför julen, det blir bara gamla grejer under granen.

  

Och till sist – det börjar lida mot jul. Har du något tips för att göra julen lite mer hållbar? 

Våga vintage under granen! Skippa paketberget till barnen och välj en eller ett par grejer. Scrolla snabbt förbi innehåll på nätet som kombinerar ordet jul och trend – för de två är nämligen helt oförenliga. Hela poängen med jul är ju att det ska vara likadana grejer år efter år. Annars är det ju ingen vits med att ha traditioner över huvud taget. 

Tusen tack snälla Sophia för att du ville vara med i Månadens hållbara profil och för att du är så bra på att uppmuntra till att leva mer hållbart och klokt!

Vill du ha mer av Sophia? Läs hennes blogg här och följ henne på Instagram här.

Psst. Gillar du detta inlägg? Glöm inte att klicka på hjärtat här under. Tack snälla!

19
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Karin

    Fin intervju! Fick min själ lite mer harmonisk och perspektiv på mitt misslyckade möte idag. ?❤️

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.