päronpaj03

Recept på höstigt vackra päronpajer

Just nu har jag SÅ mycket kreativitet inom mig som liksom bara måste ut. Är det kanske hösten som gör något med en? Nåväl, tyvärr funkar det inte alls särskilt bra ihop med vardagliga saker som att städa och tvätta. Det räknas tydligen inte som kreativt överhuvudtaget ??‍♀️ Det är inget jag har lust att prioritera alls just nu.

Så häromdagen stod valet mellan att baka tjusiga päronpajer som jag tänkt göra så länge eller att dammsuga de tre veckors stora dammråttorna som huserade här hemma. Tjaaa, valet föll inte på dammsugningen.. ?

Jag hade nyligen hittat två små pajformar med avtagbar kant på loppis för en tia styck. De var ju tvungna att testas! De kändes lite lagom stora att göra avancerade pajer i. En skall ju orka få ihop det också, haha! ?

Det tog sin lilla tid, framförallt dekorationerna. Till nästa gång skall jag definitvt införskaffa mig utstickare till dessa, för jisses vilken tid de tog att skära till förhand. Men visst blev de fina? Jag tyckte eklöv kändes lite höstigt.

Formarna funkade perfekt. Det var lätt att få av kanterna och de blev superfina även som gräddade! Och maken fixade dammsugningen någon dag senare, så dammråtts-problemet löste sig det med. Pajerna har vi faktiskt inte provsmakat än. Sparar på dem lite till.. ? Men det är inga konstigheter i receptet egentligen, så de är säkert supergoda. Precis som päronpajer brukar vara!

Här kommer receptet:

  • 175 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • ¾ dl kallt vatten

 

  • 700 g päron
  • 1 dl strösocker

Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vattnet och mixa till en smidig deg. Låt vila minst 30 min i kyl. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär päronen i tunna skivor och blanda med socker. Kalva ut 2/3 av degen och lägg i en pajform och tryck fast mot insidans kanter. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. Bred ut päronen i formen. Kavla ut resten av degen och gör remsor som flätas över pajen. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min tills den har fått fin färg. Enjoy!

2
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.